IFK Göteborg ledde i paus – men kollapsade och förlorade med 3–1 mot Degerfors.
Samtidigt tvingades storstjärnan Marcus Berg lämna planen skadad.
En mardröm för Blåvitt som möter bittra rivalen AIK härnäst.
– Vi gör så extremt många tekniska misstag. Jag är extremt besviken, säger Blåvitts tränare Mikael Stahre till Discovery plus.

|

Efter en efterlängtad seger mot Malmö FF i måndags ställdes IFK Göteborg mot nedflyttningshotade Degerfors under torsdagskvällen. Ett Degerfors som inte hade förlorat på sju raka matcher – och inte på åtta raka hemmamatcher.

Den sviten skulle förlängas efter att Degerfors tog sin första seger hemma mot IFK Göteborg i allsvenskan sedan 1960.

Bergs kyla gav Blåvitt ledningen

Blåvitt fick en riktig drömstart på matchen.

Redan efter åtta minuter stod Sebastian Eriksson för en föredömlig framspelning till storstjärnan Marcus Berg. Den forne landslagsmannen var säkerheten själv och lobbade kyligt över Jeff Gall i Degerfors mål till 1–0.

– Jag ligger på rätt sida, jättebra boll, bra mottagning och avslut, sa Berg till Discovery plus i paus.

Även om IFK Göteborg var det bättre laget inledningsvis var Degerfors långt i från ofarliga. Hemmalagets hetaste målchans hittills kom efter 18 minuter när Christos Gravius fick en lurig volleyträff som studsade i stolpen bakom Pontus Dahlberg, innan Gustav Svensson kunde rensa med en snabb vrist framför mål.

Därefter ropade många blåvita på straff efter att Gustaf Norlin gjorts ner i ett friläge av Jeff Gall, men i stället vinkades 25-åringen av för offside.

Med bara minuterna kvar av halvleken tvingades målskytten Marcus Berg kliva av med ett omlindat lår – mardrömsbilder får Blåvitt som möter stora rivalen AIK härnäst.

– Det känns så där. Lite känning i baksidan. Det högg till lite sen blev det värre och värre, så det var ingen idé att fortsätta. Vi får se hur bra läkkött man har, sa Berg i paus.

Blåvitt kollapsade i andra halvlek

Det dröjde inte mer än dryga tre minuter in i den andra halvleken innan Degerfors kunde kvittera. Och vilket mål som värmlänningarna bjöd på.

Sebastian Ohlsson vek in från vänsterkanten och borrade in bollen otagbart vid det bortre krysset.

Efter chockstarten hade IFK Göteborg svårt att komma upp i nivå. Kanske berodde det på avsaknaden av Marcus Berg, kanske berodde det på ett Degerfors med självförtroende och motivation eller kanske berodde det på ett slarvigt och långsamt eget spel. Förmodligen hittas sanningen i alltihop – och fler anledningar därtill.

Men bakslagen skulle inte stanna där för IFK Göteborg.

Efter 66 minuter kunde Degerfors-mittbacken Gustaf Lagerbielke, som är inlånad från Elfsborg, nå högst på en frispark och nicka in 2–1 till hemmalaget.

Ett skakat Blåvitt hade svårt att komma till de där riktigt heta målchanserna och i stället var det Degerfors som hade bra kontroll över matchbilden.

Med mindre än tio minuter kvar skulle Degerfors göra situationen än värre för göteborgarna. Elyas Bouzaiene nosade upp en ledig yta vid den bortre stolpen och petade in 3–1.

– Andra halvlek är katastrofal och vi är inte bra någonstans, säger Mikael Stahre till Discovery plus.

– Vi startar matchen utmärkt och spelar enligt planen. Sen tappar vi bort det där momentumet och vi har flyt som fortfarande leder i paus. Det är en genomdålig insats från Blåvitts sida.

I och med torsdagens förlust har IFK Göteborg nu förlorat fyra av sina fem senaste matcher. Härnäst väntar AIK på Gamla Ullevi på måndag.

Fakta: Så startade Blåvitt

(4–3–3) Pontus Dahlberg – Emil Salomonsson, Calle Johansson, Johan Bångsbo, Oscar Wendt – Hussein Carneil (Hosam Aiesh, 62’), Gustav Svensson, Sebastian Eriksson (Simon Thern, 62’) – Eman Markovic (Abundance Salaou, 88’), Marcus Berg (Suleiman Abdullahi, 43’), Gustaf Norlin