IFK Göteborg bräckte mardrömssviten mot Malmö FF

IFK Göteborg hade inte besegrat Malmö FF på hemmaplan i allsvenskan på 13 år.
Nu är mardrömssviten bruten – efter att Calle Johansson tryckt in en hörna sent i matchen.
– Att slå Malmö FF är alltid en viktig sak för IFK Göteborg, säger tränare Mikael Stahre.

ANNONS
|

2009. Det var senaste gången IFK Göteborg besegrade Malmö FF på hemmaplan i allsvenskan – fram till måndagskvällens match. Nu är ”förbannelsen” bruten, efter en stark vändning i den andra halvleken.

På en sliten och regnsänkt gräsmatta fick de drygt 14 000 åskådarna på Gamla Ullevi skåda en match med mycket närkamper och färre lyckade försök till skönspel.

– Den är ju inte bra. Det blir mycket kamp. Då är det klart att med Gustav (Svensson) och Sebban (Sebastian Eriksson) där inne... Det är två hästar så sett, säger Stahre.

Svårspelad plan gav mycket kamp

Hemmalaget IFK Göteborg satte omedelbart hög press på Malmö, vilket resulterade i att Ismael Diawara i bortamålet tvingades spela ut bollen till inkast. Ju längre den första halvleken löd desto mer kunde Malmö ta över spelet.

ANNONS

Mest framgång hade Åge Hareides lag på IFK Göteborgs vänsterkant där Patriot Sejdiu ofta sattes i en-mot-en-situationer mot Oscar Wendt. Det var också där som halvlekens första och bästa målchans kom till.

Sejdiu vände och vred på Wendt innan han avslutade mot den första stolpen. Där var Pontus Dahlberg, som fick chansen före succémålvakten Warner Hahn för andra matchen i rad, med på noterna och kunde rädda ut till hörna.

För IFK Göteborg stod högerbacken Emil Salomonsson för en stark insats med flera viktiga brytningar i ena änden av planen och farliga inspel i den andra änden av planen.

Det gjorde att man kunde stå emot halvleken ut.

Mittbackens nick bräckte mardrömssviten

Det skulle det bli ändring på i andra.

Publiken hann knappt in på läktaren efter pausvilan innan bortalaget kunde ta ledningen. Anders Christiansen tog sig fram och utmanade in i straffområdet, innan han släppte över till Isaac Kiese Thelin som spräcka målnollan på Gamla Ullevi.

Målet gav en ordentlig energiboost för bortalaget som pressade tillbaka IFK Göteborg och skapade ett par lägen. Bland annat ett tungt avslut från Anders Christiansen som gick tätt utanför Dahlbergs vänstra stolpe.

– Vi var i mental gungning precis efter deras mål. Sen äter vi oss in i matchen, säger Stahre.

ANNONS

När den värsta stormen hade lagt sig efter knappa tio minuter kunde IFK Göteborg slutligen ta sig fram till ett vasst läge. Hussein Carneil kom till skott, vilket täcktes, men sedan studsade på hälen på Marcus Berg mitt framför mål. Berg fick sedan ett ännu bättre lag, men på passen från Salomonsson hann han inte ställa om kroppen och avslutade tätt utanför från ett fåtal meter.

Det dröjde till den 70:e minuten innan Blåvitt fick rätt på fötterna – när Malmö misslyckades med det samma.

Gustaf Norlin snappade upp en förlupen hemåtpassning som Oscar Lewicki missbedömt, innan han fick bollen förbi en utrusande Ismael Diawara och kunde springa in med bollen i ett öppet mål.

Nu var det IFK Göteborgs tur att rida på vågen av energi som målet innebar. Med hjälp av ett massivt tryck av hemmapubliken spelade Blåvitt upp sig avsevärt och lyckades få till allt fler målchanser.

Det skulle ge resultat.

I den 83:e minuten var mittbacken Calle Johansson starkast på en hörna slagen av Oscar Wendt och kunde trycka in ledningsmålet till IFK Göteborg. Ett mål som skulle visa sig ge Blåvitt klubbens första seger mot Malmö hemma i allsvenskan sedan 2009.

– Att slå Malmö FF är alltid en viktig sak för IFK Göteborg. Vi har haft en tung period så det var extra skönt att slå en kvalitativ motståndare på hemmaplan, säger Mikael Stahre.

ANNONS

LÄS MER:Marcus Berg om framtiden och mötet med antagonisten Malmö

LÄS MER:IFK Göteborgs fiasko: Förlorade mot jumbon

LÄS MER:Hosam Aiesh om utgående kontraktet med IFK Göteborg

ANNONS