Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Både herr- och damfotbolls-EM skjuts upp

Herrarnas fotbolls-EM skjuts upp till 2021, det bekräftar Uefa i ett pressmeddelande.
– Det här är det riktiga och logiska, säger förbundskapten Janne Andersson
Dessutom flyttas även damernas dito.

Nyheten kommer knappast som någon större chock. Flera klubbar och länder har sedan tidigare sagt att man har velat skjuta upp mästerskapet. Bland annat har Italien, som var planerade att hålla i premiären i Rom, slagits för att det inte ska bli något EM i sommar.

Vid 15-tiden gick Uefa ut med ett pressmeddelande där beskedet offentliggjordes.

Beslutet kommer kunna hjälpa de europeiska ligorna att kunna slutföra sina så snart det finns möjlighet.

"Våra fans, medarbetare och spelares hälsa måste vara vår högsta prioritet. På grund av det har Uefa lagt fram flera alternativ som gör att ligor kan avsluta den här säsongen säkert och jag är stolt över responsen från mina kollegor runtom den europeiska fotbollen. Det fanns en riktig laganda där alla insåg att vi måste offra något för att nå bästa resultat.", säger Uefas president Aleksander Čeferin.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson anser att Uefa agerat på rätt sätt.

– Det är ett riktigt beslut. För mig fanns det nog inga andra alternativ. Utifrån hur allt har utvecklats den senaste veckan, eller de senaste veckorna, är det här det riktiga och logiska. Samhället har påverkats mycket och fotbollen är den del av samhället, säger Andersson till TT.

– Så man kan inte säga att jag är överraskad att EM flyttas.

"Granen" fortsätter

Fotbollslandslagets lagkapten Andreas Granqvist hade tänkt avsluta karriären efter EM. Att det nu flyttas fram ett år betyder att han fortsätter ett år till.

– Tanken är att avsluta karriären med ett mästerskap och då blir det ju framskjutet ett år, tyvärr, säger han till Radiosporten.

Helsingborgsförsvararen säger att han ska ha en nära dialog med förbundskaptenen Janne Andersson.

– Men jag känner mig otroligt laddad inför säsongen och är fysiskt i väldigt bra trim, säger han.

Landslagsmittfältaren Sebastian Larsson är i samma sits som Granqvist, att han tänkt sluta i landslaget efter EM. Han säger till sajten Fotbollsthlm att han inte tagit något beslut om fortsatt spel i landslaget.

– Det är en svår fråga och jag ser inte annorlunda på ett EM 2021, det är ett mästerskap som man har sett fram emot mycket och har längtat efter. Sedan är det klart att ett EM som skulle börja om tre månader skiljer sig från ett EM om ett år och tre månader, säger AIK-spelaren.

Damernas EM skjuts upp

Som ett led i beslutet väljer nu Uefa dessutom att skjuta upp damernas fotbolls-EM. Planen var att det skulle spelas i England sommaren 2021, men nu skjuts det mästerskapet, tillsammans med U21-EM.

LÄS MER: Damerna får ge plats åt herrarna: "Irriterande"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.