Anders Tegnell dömer ut fotbollsstart i månadsskiftet

I månadsskiftet maj-juni ska fotbollssäsongen inledas. Det är planen. Men den planen tror inte stadsepidemiolog Anders Tegnell på.

ANNONS
|

I månadsskiftet i är det planerat att fotbollssäsongen i Sverige ska inledas, med damallsvenskan, kvartsfinaler i svenska cupen för herrarna och sedan i mitten av juni herrallsvenskan.

För att den planen ska bli verklighet förutsätts dock ett okej från Folkhälsomyndigheten.

Stadsepidemiolog Anders Tegnell har svårt att tro att planen med fotboll i månadsskiftet ska gå att genomföra.

När SVT på onsdagen frågade Tegnell om hur han ser på möjligheter till fotboll i månadsskiftet blev svaret följande:

– Som ganska små, jag tror att vi behöver de här veckorna i maj för att ta ställning till vilka saker vi kan öppna på och inte.

ANNONS

Han fortsätter:

– Jag har väldigt svårt att se framför mig att vi gör speciella bedömningar för enskilda evenemang utan vi måste ta det på en överbryggande nivå och det måste vi, som tidigare, göra med Riksidrottsförbundet för att ha en gemensam linje för all idrott.

Återstart för Bundesliga

Under tisdagen skrev Aftonbladet att Svensk elitfotboll tagit fram ett protokoll för att garantera spel i juni. Det är uppdelat i olika faser där slutmålet är spel inför publik.

Fas 1: Återgång till normal träning avseende antal träningar och den kroppskontakt som är en naturlig del av fotbollen.

Fas 2: Genomförande av träningsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

Fas 3: Genomförande av tävlingsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

Fas 4: Genomförande av tävlingsmatcher med ett begränsat publikantal.

Fas 5: Genomförande av tävlingsmatcher med ett normalt publikantal

Fotbollen ska kunna flyttas mellan faserna om smittspridningen förvärras. Detta för att ha en långsiktig uthållighet om pandemin håller i sig under en längre tid.

LÄS MER:Uppgifter: Fotbollens plan för garanterat spel i allsvenskan och Svenska cupen

Under onsdagen kom beskedet att Bundesliga i Tyskland startar om serien i mitten av maj. I många andra länder är det fortsatt oklart när fotbollen kan starta om. I Nederländerna är det dock klart att säsongen inte återupptas utan avslutas i förtid.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS