Anders Svenssons svar – efter Ljungbergs brandtal om supporterhatet

Han fick ta emot hat och hån av sin egna klack. VM 2006 är det värsta Anders Svensson genomgick under sitt långa fotbollsliv. Samtidigt tror han att hans upplevelser lett till något gott.
– Jag fick inte mycket stöd, säger 45-åringen till Sportbladet.

ANNONS
|

Landskampen mellan Sverige och Serbien på torsdagskvällen fick ett något oväntat efterspel. Lars Lagerbäck pratade i ett inslag om VM 2006 och den kampanj som Aftonbladet då drev för att Kim Källström skulle starta framför Anders Svensson.

Viaplays expert Fredrik Ljungberg, då landslagskamrat med Svensson och Källström, var märkbart berörd av inslaget.

– Anders, om du ser det här så ber jag om ursäkt å mina och andra spelares vägnar. Jag mår fortfarande dåligt av det här i dag. Vi skulle ha bojkottat all media, vi skulle inte ha pratat alls, om det nu hade fått dig att må lite bättre. Jag skäms fortfarande över detta och irriterar mig något enormt, sa Ljungberg in i en av tv-kamerorna.

ANNONS

När Sportbladet pratar med Anders Svensson på fredagsmorgonen om händelserna för 16 år sedan, som följde på besvikelsen efter 0–0 i VM-premiären mot Trinidad/Tobago, minns han tillbaka på en tung period i livet.

– Det var ingen som stod upp för mig. Jag fick det rakt i ansiktet från fansen under något som skulle vara det största man skulle få uppleva, ett VM, säger han till Sportbladet.

Landslaget hanterade hat bättre senare

Skillnaden mot hur landslaget hanterat situationer där spelare fått ta emot hat, exempelvis Jimmy Durmaz och Marcus Berg de senaste åren, är märkbar. Anders Svensson menar att SvFF förhoppningsvis lärde sig av hur jobbig hans situation var – och hanterade det bättre senare.

– Jag tror man har lärt sig mer och mer hur det här ska hanteras. Kolla Durmaz och hur hela landslaget gick ut och markerade. Det var fint. Men samtidigt spelade han inte en sekund till i VM efter det som hände honom. Det var samma sak med mig. Just det tynger mig fortfarande. Jag hade drömt så många gånger om att få spela i VM igen, säger han.

LÄS MER:Fredrik Ljungbergs ursäkt till Anders Svensson

ANNONS