Aitana Bonmatí inför Champions League-finalen mellan Barcelona och Wolfsburg

Aitana Bonmatí och Barcelona ställs mot Wolfsburg i Champions League-finalen. Nu berättar 25-åringen om sin speciella resa till framgång – som började med spel i pojklaget.
– Jag var enda tjejen och jag minns att det var mycket bråk, killarna hade svårt att acceptera att en tjej kunde spela fotboll, säger Bonmatí till AP.

ANNONS
|

FC Barcelona Femení har etablerat sig som Spaniens främsta lag och de senaste åren har den katalanska klubben radat upp inhemska titlar. Barcelona har tagit fyra raka ligatitlar och vunnit dubbeln tre gånger om. I fjol vann Barcelona varenda match i ligaspelet och den här säsongen har Fridolina Rolfös lag bara en enda förlust.

Barcelona har också kommit att prenumerera på europeiska finaler. Det har blivit en titel, när Chelsea besegrades på Gamla Ullevi 2021, och Barcelona ska nu spela sin tredje raka Champions League-final, den fjärde på fem år, inför fullsatta läktare på Philips Stadion i Eindhoven.

Aitana Bonmatí har varit med på hela resan

25-åriga mittfältseleganten Aitana Bonmatí har varit med på hela resan när Barcelona på ett knappt decennium växt från amatörklubb till dominant kraft i både Spanien och Europa. Bonmatí växte upp i Sant Pere de Ribes, strax söder om Barcelona och har varit Barça-supporter sedan barnsben. Hon inledde sin fotbollsbana i det lokala pojklaget innan hon som 13-åring blev en del Barcelonas verksamhet, där hon varit en del av den häftiga resa klubben på kort tid genomgått.

ANNONS

– Jag var enda tjejen och jag minns att det var mycket bråk, killarna hade svårt att acceptera att en tjej kunde spela fotboll. Jag klandrar dock inte pojkarna, det var ett utbildningsproblem för samhället i stort och jag tror de åren hjälpte mig växa som person och formade min karaktär, berättar Bonmatí för AP.

I avsaknad av tydliga kvinnliga fotbollsförebilder växte Bonmatí upp med herrlagets stjärnor Xavi och Andrés Iniesta som referenser, vilket tydligt återspeglas i den spelare hon vuxit ut till. Med sin bolltrygghet och spelintelligens har Bonmatí kommit att perfekt symbolisera laget Barcelona utvecklats till och sedan storstjärnan och tvåfaldiga Ballon d’Or-vinnaren Alexia Putellas skadade knäet i fjol har Bonmatí fått axla en ännu större roll i Jonathan Giráldez stjärnspäckade lag.

Historien ska inte få upprepa sig

I fjolårets final föll Barcelona mot franska Lyon efter att ha hamnat i 0–3-underläge efter en halvtimme. Bonmatí är fast inställd på att inte låta historien upprepa sig.

– Det är viktigt att inte släppa in ett tidigt baklängesmål och låta spöken från tidigare finaler återuppstå. En final är en final, med så mycket på spel. Det kommer bli en jämn match, säger hon.

Finalmotståndarna Wolfsburg har varit etablerat på absolut högsta europeiska klubblagsnivå något längre än Barcelona och även om det snart passerat ett decennium sedan man senast bärgade Champions League-titeln så har Die Wolfinnen, varginnorna, fortsatt rada upp titlar i Tyskland.

ANNONS

Veteranen Alexandra Popp har, likt Bonmatí, varit med på hela resan. Popp var som tonåring med när Duisburg vann Uefa Womens Cup 2012, föregångaren till dagens turneringsformat. Säsongen efter flyttade Popp till Wolfsburg och var med när Wolfsburg vann Champions Leagues två första upplagor. Därefter har Wolfsburg tagit sig till ytterligare tre finaler, men förlorat mot Lyon vid samtliga tillfällen.

– Fotbollen generellt har förändrats och utvecklats oerhört mycket det senaste årtiondet. Fotbollen är mycket mer taktisk och teknisk, spelarutbildningen har förändrats och de unga spelarna som kommer fram är mycket bättre utbildade än förr, säger Popp.

Hoppas Wolfsburg lärt sig läxan

Wolfsburg, som i år slutade tvåa bakom Bayern München i Bundesliga, åkte ur mot Barcelona i semifinal i fjolårets Champions League. Popp hoppas att Wolfsburg lärt sig läxan.

– Det bästa sättet är att inte tillåta Barcelona att spela sin fotboll. Om de tillåts ha bollen och spela sin tiki-taka-fotboll är det väldigt tufft att lägga beslag på bollen, säger Popp och fortsätter:

– Det handlar om en enskild match, på neutral mark, och allt kan hända. Jag är väldigt optimistisk.

Helgens hetaste

Manchester City – Manchester United

Manchester City fortsätter sin kamp på trippeln. I helgen, inför nästa veckas Champions League-final mot Inter, står Citys stadsrival och ärkenemesis Manchester United för motståndet i FA-cupfinalen på Wembley. Erik ten Hag hoppas kunna kröna sin första säsong i England med ännu en cuptitel, efter triumfen i Ligacupen i februari.

Lördag 16.00, Viasat Sport Premium

FC Barcelona – Wolfsburg

Det är upplagt för fest när damernas Champions League ska avgöras. För första gången någonsin är finalarenan, Philips Stadion i Eindhoven, utsåld. Fridolina Rolfös Barcelona, som spelar sin tredje final i följd, möter Rebecka Blomqvists Wolfsburg, som vunnit Champions League-titeln vid två tillfällen.

Lördag 16.00, SVT 1

RB Leipzig – Eintracht Frankfurt

RB Leipzig och Eintracht Frankfurt gör upp om den tyska cuptiteln i DFB Pokal-finalen på Olympiastadion i Berlin. Emil Forsbergs Leipzig ska försöka försvara titeln från förra säsongen, när Freiburg besegrades i finalen.

Lördag 20.00, Viasat Sport Premium

LÄS MER:"Spökena från förr får inte dyka upp igen"

LÄS MER:Magdalena Eriksson och Pernille Harder klara för Bayern München

LÄS MER:Tränaren förlänger: "Häcken ligger i framkant"

LÄS MER:Samuel Gustafson uttagen i EM-kvaltruppen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS