Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Folkhälsomyndigheten om publik i april: ”I dag är det inte tänkbart”

Amanda Lind tolkade Folkhälsomyndighetens remisssvar som att publik kan tillåtas under den allsvenska premiäromgången. Johan Carlson och Anders Tegnell har därefter kommenterat frågan.
– I dag är det inte tänkbart. Nu har vi fortfarande en hög smittspridning som vi verkligen måste hjälpas åt att hålla nere, säger Anders Tegnell i SVT:s Corona special.

Idrottsminister Amanda Lind (MP) sade till GP under tisdagen att en mindre mängd åskådare kommer att kunna följa den allsvenska premiären på plats – förutsatt att ”smittläget inte försämras”.

Detta efter att Folkhälsomyndigheten lämnat ett svar på en remiss från regeringen.

– De har föreslagit en trappa där man kan anpassa nivån på hur många som kan tas in i en publik, beroende på smittläget. Jag tror att alla ser framför sig att det kommer att bli en stegvis återöppning. Där föreslår Folkhälsomyndigheten att ett första steg ska kunna tas 11 april om smittläget inte försämras, säger Amanda Lind till GP.

LÄS MER: Amanda Lind: Publik vid allsvenska starten

Under kvällen gick statsepidemiolog Anders Tegnell ut och tonade ner förhoppningen.

– Jag tror man har övertolkat ett svar vi gett en remiss när det gäller hur man ska kunna ha mer publik på läktaren i evenemang överhuvudtaget. Då har vi delat upp det hela i en trappa med olika steg. Och förutsatt att smittspridningen går ner ordentligt kan man under vissa omständigheter tänka sig att ha publik. Men i första hand vill vi se att smittspridningen sjunker ordentligt innan vi kommer dit, säger Anders Tegnell i SVT:s Corona special.

Anders Tegnell gick därmed ifrån Amanda Linds tolkning, och menar att det inte räcker med att smittläget inte förvärras.

– I dag är det inte tänkbart. Nu har vi fortfarande en hög smittspridning som vi verkligen måste hjälpas åt att hålla nere. Då är det inte aktuellt med den typen av evenemang, det medför en för stor risk.

LÄS MER: Jubel hos Mats Enquist och klubbarna efter FHM:s öppning i publikfrågan

”Hundra personer på fotbollsarenor”

Under tisdagskvällen förtydligade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson svaret till regeringen, och vad det skulle innebära för den allsvenska premiären.

– Vi har svarat på en remiss från regeringen att om läget är acceptabelt i mitten av april kan vi tänka oss små volymer när det gäller publik. Vi har sagt hundra personer på fotbollsarenor och femtio personer sittande inomhus på kulturella evenemang, under smittsäkra förhållanden, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson i SVT:s Aktuellt.

LÄS MER: Regeringen stoppar matcher och tävlingar för barn

Smittsäkra förhållanden. Smittspridningen måste ner. Smittläget får inte förvärras.

Olika formuleringar, samtliga kretsande kring att förutsättningen för publik handlar om att smittspridningen inte får öka. Men vad säger Johan Carlson och Folkhälsomyndigheten om risken för en ökning i samband med publikinsläpp?

– Vi pratar om väldigt små volymer. Vi bedömer att det i vår ska kunna vistas hundra personer på en stor fotbollsarena. Blir läget väldigt ansträngt så är vi i ett annat läge, då blir det här knappast aktuellt, säger Johan Carlson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.