Statsminister Stefan Löfven presenterade nya restriktioner under onsdagen. – Det finns nu en stor risk för en tredje våg, säger han.
Statsminister Stefan Löfven presenterade nya restriktioner under onsdagen. – Det finns nu en stor risk för en tredje våg, säger han. Bild: Anders Wiklund/TT

Regeringen stoppar matcher och tävlingar för barn

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelar att man ser över tävlingsidrotten efter att ha noterat en stor smittspridning i samband med matcher och tävlingar. Redan nu beslutas att barn födda 2005 eller senare stoppas från tävlingar.
– Idrott och träning är viktigt, men tävlingar får komma senare, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på pressträffen.

ANNONS
|

Det finns farhågor om en tredje våg och nu agerar regering och myndigheter för att förhindra att den uppstår.

På onsdagens pressträff gavs det besked om att det inte kommer spelas några matcher, även för barn födda 2005 och senare.

– Idrott och träning är viktigt, men tävlingar får komma senare, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på pressträffen.

Tidigare har man öppnat för att enstaka matcher ska kunna genomföras för yngre barn. Nu är ett förslag ute på remiss som kan resultera i att den skrivelsen tas bort från och med 1 mars.

Dessutom förs diskussioner om all form av tävlingsidrott. På pressträffen uppgav Carlson att Folkhälsomyndigheten för en dialog med Riksidrottsförbundet om övrig tävlingsverksamhet för vuxna.

ANNONS

Ja till elit – nej till resten

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson förtydligar Johan Carlsons kommentar om vad diskussionen kring tävlingsidrott handlat om.

– Vi har överlagt med Folkhälsomyndigheten då det funnits ställen där det tolkats lite väl frikostigt. Det har inte längre varit frågan om enstaka matcher utan flera. Då gör man helt enkelt så att man tar bort den möjligheten och det är bara eliten som får spela. Det är ofta detta som händer när man tänjer på en regel, då drar man in den här möjligheten. Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt, men för oss har träningen varit det viktigaste – att unga och barn rör på sig, säger Björn Eriksson

Vad är elit?

– Här finns tre saker som definierar elit: 1. Det ska vara yrkesmässigt. 2. Du ska befinna dig på internationell eller nationell toppnivå. 3. Du ska vara senior. Det har förekommit att man slarvat och inte stämmer överens med kriterierna, så det gäller att vara noggrann.

Björn Eriksson och RF kommer att ha ett möte med de olika specialidrottsförbunden på torsdagsmorgonen.

Regeringen meddelade även att remissen inkluderar mer strikta restriktioner för gym och sporthallar gällande besöksantal.

– Vi använder nu den pandemilag som gäller sedan 10 januari och ser till att myndigheterna har möjlighet att utfärda föreskrifter. Då blir det tuffare restriktioner när det gäller butiker, varuhus, sporthallar, gym och serveringsställen. Vi kan gå vidare med pandemilagen ytterligare om det finns anledning till det, säger socialminister Lena Hallengren.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS