Fler kollapser än vanligt under Göteborgsvarvet – 23 personer till sjukhus

Sommarvärmen har tagit sitt grepp om Göteborg, något som fick fler personer än vanligt att kollapsa under Göteborgsvarvet.
Enligt Sahlgrenskas pressjour har 23 personer förts till sjukhus.
– Vi hade förberett oss och stärkt upp, säger Jenny Haagman på Sahlgrenskas pressjour.

ANNONS
|

Lördagen bjöd på riktigt sommarväder i Göteborg, temperaturen var några grader över 20 och solens strålar värmde.

Underbart väder för den som ville njuta av Göteborgsvarvet som åskådare, betydligt jobbigare för den som sprang.

Värmen gjorde så att flera löpare kollapsade och drabbades av värmeslag.

23 personer till sjukhus

Efter att alla var i mål, strax efter 19.30, bekräftade Sahlgrenska pressjour att 23 personer förts till Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Vi hade förberett oss och stärkt upp och jag vet också att akutens dagpersonal fick stanna kvar extra som förstärkning. Men vi var ju förberedda på det så det har gått bra, säger Jenny Haagman på Sahlgrenskas pressjour.

ANNONS

Hur skadeläget ser ut vill Sahlgrenska inte uttala sig om.

Claes Mangelus, ansvarig läkare för Göteborgsvarvet, sammanfattar dagen:

– Man kan säga såhär: vi befarade det värsta och det blev värre. Inte så mycket större volym än vanligt, men fler allvarliga fall.

– Vi har haft drygt ett 50-tal i intensivvårdstältet som kollapsat plus ett antal små sår och skavsår och så. Sen har vi haft ett 40-tal i våra skadetält längsmed vägen, där har det varit en del sårskador som har behövt sys och ett misstänkt benbrott som gick till sjukhus. Sammanfattningsvis så har det varit lite mer att göra i år än vanligt men inte så mycket som vi befarade.

Vad innebär allvarliga fall?

– Några har haft värmeslag, alltså temperaturer över 40,5 grad, och sen har vi också haft ett par hjärtstopp som vi har åtgärdat och som åkt till sjukhus. Vi har fått igång dem, så det var en bra insats av teamen här. Vi vet inte riktigt hur det har gått för dem ännu, men det såg ljust ut när vi lämnade av dem, säger Claes Mangelus.

Hur allvarligt har läget varit för de personer som förts till sjukhus?

– Man kan väl säga såhär, det har varit hjärtstopp och det är allvarligt. Det är tidigt att säga men det har sett bra ut, de hämtade sig här efter snabba åtgärder från personalen så vi tror att det ska gå bra.

ANNONS

Fullt utrustad intensivvårdsavdelning

För att kunna ta hand om alla som krävde sjukvård hade Göteborgsvarvet ett sjukvårdsteam på 100 personer.

– Vid målet har vi en fullt utrustad intensivvårdsavdelning, i dag var det den den största i Göteborg, säger Claes Mangelus.

– Eftersom vi visste att det skulle bli varmt har vi försökt få tag på fler personer och öka bemanningen. Vi öppnade upp ett antal extra intensivvårdsplatser här och resurserna räckte. Organisationen har fungerat väldigt väl.

LÄS MER:Kenyansk vinst i Göteborgsvarvet 2023

LÄS MER:Se de bästa bilderna från Göteborgsvarvet

LÄS MER:Se sändningen från Göteborgsvarvet

ANNONS