Fifa i nytt blåsväder – utreds för falsk miljömarknadsföring

Schweiziska Blick rapporterar under söndagen att den schweiziska integritetskommissionen utreder Fifa för falsk marknadsföring.
Utredningen gäller så kallad ”greenwashing”.
– Vi kan bekräfta att ärendet pågår hos oss, säger advokatsekreteraren Reto Inglin till tidningen.

ANNONS
|

Det var i juni, före VM i Qatar, som Fifa-presidenten Gianni Infanito i en video höll upp ett ”grönt kort” i samband med att mästerskapet förklarades som ”den första helt klimatneutrala turneringen".

Nu har det hela lett till att Fifa utreds av Swiss Integrity Commission (schweiziska integritetskommissionen), vilket flera medier rapporterar om under söndagen med hänvisning till dagstidningen Blick.

Klagomålet är inlämnat av miljöpartister från Climate Alliance Switzerland (schweiziska klimatalliansen) på grunderna att Fifa har sålt in Qatar-VM som mer klimatvänligt än vad turneringen faktiskt var, och att organisationen således har använt sig av falsk marknadsföring. Så kallad ”greenwashing”.

ANNONS

Bekräftar ärendet

Det har tidigare riktats stora misstankar om huruvida VM-turneringen faktiskt var klimatneutral, exempelvis i rapporten från Carbon Market Watch som menar att Qatar kraftigt underskattat de utsläpp som har gjorts.

Bland annat har det byggts ett antal fotbollsarenor med luftkonditionering mitt i öknen. Det har också behövs ett stort antal flygresor för att supportrar skulle kunna ta sig till mästerskapet.

– Vi kan bekräfta att ärendet pågår hos oss, säger integritetskommissionens advokatsekreteraren Reto Inglin till Blick.

Några ytterligare detaljer kan han däremot inte avslöja med hänvisning till den pågående utredningen.

Enligt uppgifter kostade VM i Qatar över 200 miljarder dollar.

Fakta: Greenwashing

Uttrycket ”greenwashing” används när miljöskadliga verksamheter försöker dölja eller motverka en negativ bild av sig själva genom bland annat marknadsföring och ansträngningar för att skapa en falsk bild av att de är miljömedvetna.

Källa: Naturskyddsföreningen

LÄS MER:Efter regelbrottet – kändiskocken ”Salt Bae” utreds av Fifa

LÄS MER:Zlatan Ibrahimovic bild med Novak Djokovic och Nasser Al-Khelaifi

LÄS MER:Kvinna drog upp tröjan under VM-finalen – riskerar fängelse

LÄS MER:Efter VM-guldet – öl för 800 miljoner kronor delas ut i Argentina

ANNONS