Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Emma Kimiläinen skulle posera topless för sponsor – avbröt karriären

Som 21-åring avbröt den då talangfulla Emma Kimiläinen sin satsning mot Formel 1. Detta efter att hennes dåvarande stall hade gått med på att hon skulle posera topless för en sponsor.
– Jag undrade vad saken gällde tills det klarnade att partnern var en "högklassig herrtidning", säger Kimiläinen i podcasten Shikaani Formula 1.

Hon var ung och ambitiös och hoppades på en framgångsrik karriär i världstoppen inom motorsportsvärlden. Efter framgångar i både Sverige och Finland tilldelades hon en testplats för Audis DTM-stall och fortsatte sedan i andra racingformer.

Men 2010 valde hon att sätta karriären på paus. Detta mitt under brinnande satsning på att försöka nå Formel 1. Tidigare har Kimiläinen sagt att det berodde på att den ekonomiska biten inte gick ihop – men det visar sig att en annan sanning fick henne att pausa.

När finskan förhandlade med ett lag i Indy Lights, en serie som körs i anslutning till stora amerikanska Indy car Series, jagade hon sponsorer. Hennes stall, som hon inte vill namnge i podcasten, sa dock att de redan hade fixat det och att hon inte behövde leta.

LÄS MER: Jeanette Bouvin Nygren om ex-maken Frank Anderssons missbruk

Ju längre förhandlingarna led så började den då 21-årige racingföraren att fatta vad det var för sponsor och vilka krav de hade. Sponsorn det handlade om var en högprofilerad herrtidning, säger finskan. Kravet skulle då ha varit att hon skulle posera utan bikini-topp i magasinet. Detta ska hennes stall ha gått med på utan att ha frågat om Kimiläinens åsikt, något som hon blev arg över.

– Jag var redan på väg dit (skriva på kontrakt med stallet) då jag ringde de (laget) och ville veta vad det egentligen handlade om. Då fick jag svaret: "Vi har varit oense med vår partner. Till en började var vi överens om bikini, men nu ska det vara helt topless". Jag undrade vad saken gällde tills det klarnade att partnern var en "högklassig herrtidning", säger Kimiläinen i podcasten.

LÄS MER: Janne Andersson om Zlatan: Aldrig kallat mig rasist

Fått stöttning

Hon lämnade stallet och tävlade inte på fyra år efter det.

Efter intervjun i podcasten har hon överösts med stöd i sociala medier. Något hon är tacksam över.

Efter det fyraåriga uppehållet återvände Kimiläinen till racingen för att tävla i svenska STCC.

På Twitter skriver hon också att racingvärlden har förändrats mycket på tio år sedan hon upplevde den otrevliga behandlingen av sitt dåvarande stall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.