Janne Andersson om Zlatan: Aldrig kallat mig rasist

Zlatan Ibrahimovic och Janne Andersson hade för några veckor sedan ett möte i Milano. I en intervju med DN berättar förbundskaptenen om mötet och hur han hanterat att hans namn kopplats till diskussioner om strukturell rasism.
– Zlatan har sin syn på saker och ting, alla får ha sina uppfattningar, säger Andersson.

ANNONS
|

Det var i en intervju med Sportbladet som Zlatan Ibrahimovic gjorde efter att han vunnit ännu en guldboll som han berättade att han saknar landslaget. Detta lyssnade så klart förbundskapten Janne Andersson på och satte sig på första bästa flyg ner till Milano för att prata med superstjärnan.

Men efter mötet har Andersson inte velat säga vad som sades. Det som sägs mellan fyra ögon stannar mellan fyra ögon, något i den stilen lät det, när han fick frågor om mötet i C Mores sändning i samband med VM-kvallottningen.

Men nu har Janne Andersson öppnat upp lite mer om vad som sades mellan de där fyra ögonen – även om det inte är glasklart exakt vilka ord som yppades.

ANNONS

LÄS MER:Henrik Lundqvist ska operera hjärtat

I en intervju med DN pratar han om den kritik han fått av Zlatan Ibrahimovic. Första gången var 2019 – då kritiserades Janne Andersson för att ha tagit ut för få spelare med utländsk bakgrund i landslagstruppen.

– Första samlingen. Vad hände? Hur många med en annan bakgrund var med? Ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt, sa Zlatan Ibrahimovic då.

Andra gången var när Dejan Kulusevski i september i år startade på bänken i matchen mot Frankrike.

”Vilket jävla skämt. Ytterligare ett bevis. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll”, skrev Ibrahimovic på Twitter.

Ingen självklarhet att Zlatan blir uttagen

Janne Andersson kommenterar de senaste årens kritik i DN:

– Han har aldrig sagt rasist. Hade han gjort det hade jag inte ...

Förbundskaptenen avslutar inte meningen innan han startar en ny.

– Jag hade ju med spelare med invandrarbakgrund. Zlatan har sin syn på saker och ting, alla får ha sina uppfattningar.

Vidare förklarar Janne Andersson att han är upprörd över att hans namn kopplats till strukturell rasism. Han säger att är det något han står för så är det allas lika värde och att han hatar ”översitteri”.

ANNONS

LÄS MER:Jeanette Bouvin Nygren om ex-maken Frank Anderssons missbruk

Mötet med Zlatan varade i några timmar. Efter mötet är det inte per automatik så att det är fri väg in i truppen för 39-åringen, enligt Janne Andersson.

Hans val kommer oavsett att diskuteras, tror han själv.

– Alla kommer inte hålla med mig, det är fullkomligt självklart att det är så. Hade jag inte haft förmågan att hantera det, oavsett vilken fråga det gäller, så ska jag inte ha det här jobbet, det ingår att du har en strykpeng. Jag har en bra lön, jag är nöjd med den. Är man i en chefsposition så har man oftast lite mer betalt då ingår att du tar beslut och det är inte alla som tycker om dina beslut, säger Janne Andersson.

ANNONS