Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: PETTER ARVIDSON

Elitdomare begärs häktad – misstänks för bedrägeribrott

En domare som dömer på högsta nivå inom svensk fotboll misstänks för grova bedrägeribrott.
Elitdomaren, som under onsdagen anhölls tillsammans med fyra andra personer, har nu begärts häktad.

Under onsdagen meddelade polisen att man slagit till mot fem personer i 30-40 års-åldern. Misstankarna rör grovt bedrägeri och penningtvättsbrott, där en huvudman misstänks ha kommit åt miljonbelopp genom att vilseleda olika företagare.

Pengarna har sedan tvättats via en rad olika transaktioner mellan flera inblandade personer.

En av de misstänkta, som ska vara huvudman i målet, är elitdomare inom fotboll.

– Den som vi benämner som huvudman är ett namn inom idrotten, bland annat inom fotbollen. Övriga fyra är på olika sätt kopplade till honom, sa kommissarie Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Region Väst, på onsdagen.

LÄS MER: Stort polistillslag i Västsverige

Domaren begärd häktad

Under torsdagen hölls förhör med de misstänkta – dessa har nu lett till att åklagare Martin Elofsson har begärt två personer häktade. Den ene av dessa är personen som beskrivs som huvudman, elitdomaren.

– Jag har begärt huvudmannen och en av de som är misstänkta för grovt penningtvättsbrott häktade, säger åklagaren Martin Elofsson.

Domaren dömdes tidigare i år för stöld från en mataffär och stängdes i samband med det av från att döma under en period.

En av de fem misstänkta satt på fredagen fortfarande anhållen, två hade då försatts på fri fot. Sedan utredningen startade har ytterligare en person delgivits misstanke till brott – även denne är misstänkt för penningtvättsbrott.

Domaren, som är verksam på hög nivå, har fråntagits alla sina uppdrag av Svenska Fotbollförbundet.

– Under tiden polisutredningen pågår så är den här personen givetvis bortkopplad från alla uppdrag från förbundet. Om det blir en dom i frågan så kommer det tas ett beslut huruvida domaren är lämplig att döma och det är inte svårt att gissa den utgången i så fall, säger domarbasen Stefan Johannesson.

Enligt Expressen har domare slagit larm om den nu misstänkte domaren tidigare. Tidningen skriver att domarkollegor inte velat ha med domaren på matcher de ska döma.

– Domare har vägrat att döma med honom. Domare har sagt: ”Jag vill inte längre ha med honom i mitt team”. Det är det flera domare som har sagt. Det finns mycket kring detta som inte känns bra i magen, säger en uppgiftslämnare till tidningen.

Domarbasen Stefan Johannesson säger dock att det inte kommit några uppgifter om missnöje med domaren till domarkommittén.

– Jag har inte hört om något fuffens, säger han till Expressen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.