Fem personer har hämtats in av polis på förhör och senare anhållits av åklagare – misstänkta för grovt bedrägerier och olika typer av penningtvättsbrott.
Fem personer har hämtats in på förhör – och senare anhållits av åklagare – misstänkta för grovt bedrägerier och olika typer av penningtvättsbrott. Bild: Björn Olsson

Stort polistillslag i Västsverige

Tidigt i morse slog polisen till i en koordinerad räd mot flera platser i Västsverige. Fem personer har hämtats in på förhör – och senare anhållits av åklagare – misstänkta för grovt bedrägerier och olika typer av penningtvättsbrott. Den utpekade huvudmannen har sysselsättning inom idrottsrörelsen.

ANNONS

I morse inleddes en stor polisinsats mot flera platser i Västsverige och även på annan ort i Sverige.

Fem personer i åldrarna 30-40 år hämtades in på förhör och under tiden pågick flera husrannsakningar.

Misstankarna rör grovt bedrägeri och penningtvättsbrott, där en huvudman misstänks ha kommit åt miljonbelopp genom att vilseleda olika företagare.

Pengarna har sedan tvättats via en rad olika transaktioner mellan flera inblandade personer.

– Den som vi benämner som huvudman är ett namn inom idrotten, bland annat inom fotbollen. Övriga fyra är på olika sätt kopplade till honom, säger kommissarie Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Region Väst.

ANNONS

Rör sig ärendet om så kallad matchfixning?

– Det går inte att utesluta. Vi har ännu inte kommit så långt i utredningen, svarar Lindegren.

Han tillägger:

– I det här fallet finns det inga misstankar om att personerna har anknytning till grov organiserad brottslighet. Men bedrägerier är annars en brottskategori av strategisk betydelse som ofta utnyttjas inom den organiserade kriminaliteten, betonar Magnus Lindegren.

Är misstankarna så starka att det blir fråga om häktningsbegäran?

– Ja, det är min uppfattning. Rubriceringarna är ju grova bedrägerier, grova penningtvättsbrott och penningtvättsbrott av normalgraden.

Hur länge har ni haft span på de här individerna?

– Det kan jag inte gå in på. Det är lite tidigt för det ännu.

Tillslagen ska ha skett i Göteborgsområdet med omnejd.

GP har varit i kontakt med åklagare Martin Elofsson, som är försiktig i sina uttalanden:

– Vi har fem anhållna. Huvudmannen för grovt bedrägeri och resten för penningtvättsbrott. En av de anhållna har sysselsättning inom idrotten. Jag har dock inga uppgifter att lämna i den frågan i nuläget, förklarar åklagaren.

Fotnot: I en tidigare version uppgav GP att polisen kopplar individerna till den organiserade brottsligheten, vilket inte stämmer.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS