Daniel Svensson på hästen Khan v.d.Donkhoeve tävlade på Gothenburg Horse Show 2020.
Daniel Svensson på hästen Khan v.d.Donkhoeve tävlade på Gothenburg Horse Show 2020. Bild: DANIEL STILLER

Efter virusutbrottet – Gothenburg Horse Show agerar

Internationella ridsportförbundet (FEI) har infört ett tävlingsstopp i tio länder till och med den 28 mars. Tre dagar senare inleds Gothenburg Horse Show.
– Vi aktiverar den rutin som vi använde oss av 2019, säger projektledaren Erika Olsson.

ANNONS
|

Skälet till tävlingsstoppet är smittspridningen av den neurologiska formen av herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, som bland annat har lett till att fyra hästar dog under den internationella hopptouren i spanska Valencia.

LÄS MER: Tävlingsstopp i tio länder efter virusutbrott

– Det var inget enkelt beslut att ställa in tävlingarna på det europeiska fastlandet, särskilt inte med tanke på det omfattande avbrott som pandemin inneburit för FEI:s tävlingskalender, säger förbundets generalsekreterare Sabrina Ibáñez enligt tidningen Ridsport.

Tidningen skriver att stoppet gäller i Frankrike, Spanien, Portugal, Belgien, Italien, Österrike, Polen, Nederländerna, Tyskland och Slovakien. Vissa hopptourer som redan pågår kommer dock att få fortsätta i stängda bubblor så länge inga nya hästar ankommer och inga positiva fall av EHV-1 bekräftas.

ANNONS

Gothenburg Horse Show agerar

Virusutbrottet har upptagit en stor del av Gothenburg Horse Shows tid sedan nyheten kom ut på tisdagsmorgonen.

– Det har ringt hela tiden. Vi följer väldigt noga vad som händer. Förbundet har agerat kraftfullt. Den informationen vi har i dagsläget är att det varken ska påverka hästar eller startfältet. Det här är inte utbrett i Sverige i nuläget, säger Erika Olsson.

LÄS MER: Fyra hästar döda efter virusutbrott i Valencia

Gothenburg Horse Shows projektledare berättar mer:

– Det är ett virus som förkommer normalt i hästvärlden. Det som är nu är att det är ett stort utbrott i Centraleuropa. Därför har de valt att stänga ned där. Det är lite som att vi stänger ned ett köpcenter under coronapandemin.

Påverkar detta Gothenburg Horse Show?

– Nej, inte direkt. Vi har följt det här de sista veckorna och har haft tät dialog med det europeiska förbundet. Det påverkar inte Sverige i nuläget. Vi är vana vid att hantera den här typen av smitta på hästar.

En åtgärd är dock planerad.

Genomförs som ren internationell tävling

– Vi kommer att aktivera den rutin som vi använde oss av 2019 när det florerade senast, och hälsokontrollera hästarna innan de kommer i närheten av tävlingsområdet. Den gången gjordes kontrollerna på Åbytravet.

ANNONS

Men ingen risk att tävlingarna i Göteborg ställs in?

– Nej, inte i nuläget. Vi genomför det som en ren internationell tävling. Bara de tävlande finns på plats. Ingen publik, inga shower, bara de som absolut behöver vara på plats.

Sportsligt blir årets tävlingar annorlunda. Erika Olsson säger att organisationen har upplevt ett stort intresse från de tävlande att få tävla.

– Vi vet vilka länder som kommer och väntar på att få bekräftat vilka ryttare som kommer. Det finns ett stort intresse för sporten, säger hon.

Tävlingarna kommer gå att följa digitalt där arrangören säljer dags- och turneringspass där åskådaren ska få känslan av att vara på plats i Scandinavium.

Tävlingarna går att följa digitalt: ”Lite som Vinterstudion”

– Du kan följa framridningen, vad som händer inne i arenan och se en studiosändning med experter. Lite som Vinterstudion i SVT. När du sitter i tv-soffan ska du nästan kunna känna hästdoften genom tv-rutan, säger projektledaren Erika Olsson.

Även om den tekniska lösningen inte är unik är det första gången Gothenburg Horse Show utnyttjar den.

– Den stora fördelen som vi ser det är att även när vi kan ta in publik går det bara att ta in ett begränsat antal. Nu har du möjlighet att följa tävlingarna var du än befinner dig i Sverige eller utomlands. Slår det väl ut kan vi fortsätta med lösningen i framtiden – även när publik tillåts igen.

ANNONS

Årets Gothenburg Horse Show arrangeras 31 mars-4 april.

ANNONS