Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fyra hästar döda efter virusutbrott i Valencia

Fyra hästar har dött av det så kallade abortviruset efter spridning på ett tävlingsområde i Valencia – och 150 hästar är fortfarande i karantän, varav 32 svenska, det skriver DN.
– I djurvärlden går det att likna det här viruset med corona för människor. Det finns inget botemedel, ingen medicin som gör allt bra, säger den svenske ryttare Carl-Walter Fox, som har fem hästar på plats, till tidningen.

Förra helgen avbröts de internationella hopptävlingarna i Valencia då man upptäckt herpesviruset EHV-1 på tävlingsområdet. Viruset sprids snabbt och nu har fyra hästar dött, det skriver DN. Dessutom är ett stort antal hästar smittade av viruset, som även kallas abortviruset.

DN skriver att det fortfarande är 150 hästar i karantän och att 32 av dem är svenska. Hur många hästar som smittats är oklart men 84 stycken ska ha uppvisat symptom.

Den svenske ryttaren Carl-Walter Fox är på plats i Valencia med fem hästar och alla har symptom, en vårdas på klinik.

– Det läskiga med den här sjukdomen – som den här gången är en ovanligt aggressiv form – är att när hästarna har haft febertoppen finns det fortfarande en risk att de kan få den neurologiska varianten sex-tio dagar senare, säger han till DN.

Han fortsätter:

– Vi hade till exempel en häst här som mådde bra på lördagen och fram till lunch på söndagen, men vid sju på kvällen fick den avlivas.

Har spridits till Sverige

Viruset EHV-1 ger symptom som feber, luftvägssymtom och förlamning i ben och kan leda till att hästen dör. Dräktiga hästar kan abortera döda föl, därav att viruset kallas abortviruset.

– I djurvärlden går det att likna det här viruset med corona för människor. Det finns inget botemedel, ingen medicin som gör allt bra. Vi kan bara förebygga så mycket som det går. Nu ger vi till exempel hästarna en medicin som har gett effekt på herpesvirus för människor. Den är visserligen väldigt dyrt, men om det ens ökar chansen med 0,01 procent är det värt de pengarna, säger Carl-Walter Fox till DN.

Enligt tidningen Ridsport har smittan konstaterats i Sverige.

– Det finns prover både från sjuka och friska (symptomfria) djur där man har kunnat påvisa viruset i hästar som har koppling till Valencia, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.