Nzuzi Toko äter lunch efter en träning med IFK Göteborg.
Nzuzi Toko äter lunch efter en träning med IFK Göteborg. Bild: DANIEL STILLER

Därför äter allt fler elitidrottare vegetariskt

Blodiga biffar, kilotunga kycklingfiléer och massvis av pasta. Quornfärs, mustiga böngrytor och bolmande blomkål. Bilden av vad en elitidrottare bör äta för att kunna prestera är på väg att förändras. Det märks både på bland världens största idrottsstjärnor och i Göteborg.

ANNONS
|

Vad har Lionel Messi, Sarah Sjöström och Lewis Hamilton gemensamt?

Dels har de så klart vunnit fler matcher, tävlingar och lopp än de flesta av sina konkurrenter. Dels har de valt att lägga om sin kost till att äta helt växtbaserat.

Med sportvärldens största profiler som förebilder och övertygande Netflix-dokumentärer som katalysator är idrottens syn på vad man bör äta för att vinna på väg att förändras.

Det syns på de största arenorna världen över. Och det märks i Göteborg.

Frölundaspelaren Julius Bergman har sedan två år ätit vegetarisk kost. Han känner att kroppen orkar mer och återhämtar sig bättre efter smällar på isen.
Frölundaspelaren Julius Bergman har sedan två år ätit vegetarisk kost. Han känner att kroppen orkar mer och återhämtar sig bättre efter smällar på isen. Bild: Jonas Lindstedt

Det är lunchdags i Frölundaborg. Restaurangen med utsikt över isen där Frölundaspelarna en halvtimme tidigare avslutade dagens träning fylls på av hungriga hockeykroppar. Först kommer lagets poängkung Ryan Lasch, därefter hans powerplaykollega Rhett Rakhshani. Trea in i restaurangen går kapten Joel Lundqvist, mot serveringen av dagens lunch.

ANNONS

Det finns flera rätter på menyn, men i dag gör Frölundas tre största stjärnor samma val. Quorngrytan med ris. Vegetariskt.

Några minuter senare kommer backen Julius Bergman till serveringen. För honom är det inte lika mycket till val. Lunchen i dag är, precis som den och alla andra rätter den här säsongen, vegetarisk.

– Det började med min tjej, som är vegetarian. Jag började testa och tyckte det kändes bra. Nu kör jag fullt vegetariskt, förutom att jag äter fisk för att få i mig de viktiga delarna som är i det. Allt annat är bortbytt, säger han.

24-åringen började omläggningen av kosten på andra sidan Atlanten och tog med sin övertygelse om vad som var bäst för honom till Frölundaborg.

– Jag känner mig inte lika svullen i kroppen efter match. Om jag får en smäll så känns det inte lika mycket som tidigare. Kroppen tar hand om det snabbare. Jag känner mig piggare och mer alert. Framförallt känner jag mig bättre i huvudet, säger han.

Linda Bakkman är kostrådgivare åt svenska elitidrottare och har tydligt märkt av att många av dem väljer bort att äta kött.
Linda Bakkman är kostrådgivare åt svenska elitidrottare och har tydligt märkt av att många av dem väljer bort att äta kött. Bild: TT/Sveriges Olympiska Kommitté

Linda Bakkman är näringsfysiolog och jobbar som kostrådgivare på Sverige Olympiska Kommitté. I sitt uppdrag hjälper hon de elitidrottare som finns med i SOK:s topp och talang-program för aktiva som siktar mot OS. Hon ger råd kring kosthållning och kan ge idrottarna skräddarsydda program för mat och vätska.

ANNONS

I hennes kontakt med elitaktiva har hon tydligt märkt av ett ökat intresse för växtbaserad kost.

– Det är en trend. Det här är ingen fluga som vi ser nu utan jag tror det är en trend som kommer mer och mer, säger hon.

Historiskt har en energifylld idrottare kopplats ihop med blodiga biffar och stora kycklingfiléer, men myten om vad en idrottare ska äta för att lyckas håller på att förändras. Den ena sportstjärnan efter den andra har deklarerat att de lagt om sin kosten till växtbaserad. Lionel Messi, tennissystrarna Williams, formel 1-kungen Lewis Hamilton har alla slutat äta kött.

– Jag tror bilden av idrottares kostvanor som har funnits har grundat sig på tre saker. Det har funnits en brist på kunskap. Det har varit en kultur och identitetsfråga. Det har funnits en brist på utbud tidigare. Men där har någonting hänt och beslutet att välja växtbaserat är mycket mindre radikalt i dag än för 10-20 år sedan. Den här typen av mat är mycket mer tillgänglig i dag, säger Linda Bakkman.

Finns det belägg för att en växtbaserad kost ökar prestationsförmågan?

– Det finns inget stöd för att det är en generell sanning att man presterar bättre. Samtidigt finns det inget stöd för att man presterar sämre heller. Det handlar om hur man sätter samman kosten. Huruvida man äter kött eller inte definierar inte om man har en bra eller dålig kosthållning. Pasta och ketchup är veganskt men är inte bra för det. Men det blir ju inte bra för att du lägger till falukorv.

ANNONS

Att tänka på om du vill idrotta och äta växtbaserat

När man tar bort animalier så tar man bort produkter med mycket energi. Därför är det viktigt att förstärka de växtbaserade rätterna med energirika vegetabilier som nötter, fröer och oljor. Fokusera lika mycket på vad du behöver lägga till som på vad du tar bort.

Varifrån kommer det stora intresset för vegetarisk kost? En viktig tanke att ta med sig är att idrottare först och främst är människor som alla oss andra. Och tendensen att vi äter mer vegetarisk är tydlig inte bara bland idrottare. Matkedjornas utbud och försäljning ökar lavinartat. Samtidigt minskar svenskarnas konsumtion av kött. Idrottare är inget undantag.

Även om det enligt Linda Bakkman inte finns belägg för att bytet från animaliska kost till en växtbaserad ger en automatisk prestationsboost har den senaste tidens uppmärksamhet kring frågan skapat förändring.

– Det som har skett är att man har tagit hål på myten att idrottare måste äta kött och animalier. Det tycker jag är bra. Det är viktigt att man belyser att det finns olika sätt att äta. Och du behöver inte vara vegetarian för att äta vegetariskt. För mig är det tillräckligt starkt att säga att du kan prestera precis lika bra med växtbaserad kost – och det är miljömässigt överlägset, säger hon.

Köksmästaren på Frölundaborg Silvia Redzep säger att hon aldrig sålt så mycket vegetariska rätter som de senaste månaderna. Julius Bergman är en av spelarna som alltid äter vegetariskt. Senast han åt en köttbit var i somras.
Köksmästaren på Frölundaborg Silvia Redzep säger att hon aldrig sålt så mycket vegetariska rätter som de senaste månaderna. Julius Bergman är en av spelarna som alltid äter vegetariskt. Senast han åt en köttbit var i somras. Bild: Jonas Lindstedt

Julius Bergman tar några tuggor quorngryta. Fram tills för två år sedan var kött huvudingrediensen i portionerna på hans tallrik. Nu är situationen den omvända.

– Jag åt extremt mycket kött innan. Man har ju alltid fått höra att protein kommer från djur. Att man ska ladda på med mer kött om man tränar. Men kollar man finns det faktiskt alternativa proteinkällor som är bättre, säger han.

ANNONS

Hans inställning har spridit sig i truppen. I somras, innan Julius Bergman kom till Frölunda, bestämde sig köksmästaren i restaurangen i Frölundaborg för att sluta servera vegetarisk lunch. Det var aldrig mer en någon enstaka portion som gick åt och maten fick slängas. Men det dröjde bara några månader in på säsongen så var vegorätten tillbaka på menyn. I dag går det åt 20-30 portioner varje dag. Netflixdokumentären The Game Changers, som berättar om fördelarna med en växtbaserad kost, är en möjlig förklaring. Julius Bergmans strikta kosthållning en potentiell annan.

– I början var det en och annan gliring. Nu äter många av de som var på mig den vegetariska maten också. De är många som har gått och snyltat på maten. I vårt yrke är det maten viktig och det gäller allting man kan påverka själv. Det är många som testar nu, säger han.

– Det är klart att jag kan känna ett sug efter kött om jag ser något dyka upp. Men jag har valt det här. Det är bra för mig. Det är bra för klimatet. Det är egentligen bra för alla att man äter vegetariskt.

Nzuzi Toko får ofta ta emot retsamma kommentarer från lagkamrater om hans kostval. "Några killar skämtar om det men jag tar det inte personligt. Det roliga är att kocken lagar god mat till mig och när jag är sist till maten så är mina portioner slut", säger han.
Nzuzi Toko får ofta ta emot retsamma kommentarer från lagkamrater om hans kostval. "Några killar skämtar om det men jag tar det inte personligt. Det roliga är att kocken lagar god mat till mig och när jag är sist till maten så är mina portioner slut", säger han. Bild: DANIEL STILLER

Nzuzi Toko lägger upp en stor hög grönsaker på tallriken. Kocken på Kamratgården Tommie Berggren fyller på den ytterligare. Samtidigt som han slevar upp berättar han för den schweiziska försvaren vad dagens lunch består av.

ANNONS

– Rostad broccoli och blomkål, uppblandat med bönor för extra protein. Till det en rödbetsbiff med kikärtsaioli, säger han.

Giorgi Kharaishvili tittar sin lagkamrat över axeln och skakar på huvudet.

– Jag kan inte äta det där, säger han.

Nzuzi Toko är van. Under hans år på Kamratgården har lagkamraterna ofta kommenterat hans lunchportioner. Rödbetsbiffar, bönor och sojaprodukter sticker ut från normbilden av en elitidrottares baskost. Frågan är hur länge till?

– Mina lagkamrater kallar mig the vegan guy. För mig är det här bara logiskt, säger han.

Beslutet att äta växtbaserat behöver inte komma över en natt. Förändringen kan växa organiskt. Det gjorde den för Nzuzi Toko. Under sin tid som proffs i Saudiarabien började han känna sig ur form. Han reflekterade över vad det kunde bero på och kom fram till att köttet han åt var någonting han lätt kunde påverka själv.

– Det var kött varje dag och varje måltid i Saudiarabien. Jag kände mig inte hälsosam och jag ville förändra någonting. Jag började med att äta mindre kött och dra in på mjölkprodukter. Jag började steg för steg, säger han.

Sedan han kom till Sverige och Kamratgården har han inte ätit kött en enda gång. Han äter helt veganskt.

ANNONS

– För oss spelare är det väldigt viktigt vad vi gör utanför planen. Vad vi äter. Hur vi återhämtar oss. Och en sak är säker: vi människor äter för mycket. Vi föräter oss. Det är inte hälsosamt, oavsett vad du äter. Det var därför jag valde det här, säger han.

När åt du din senaste köttmåltid?

– Det var länge sedan. Det var nog precis innan jag kom hit till Sverige. Det är nästan ett år sedan nu. Det är galet. Jag brukade vara en av dem som åt kött varje lunch.

"Behöver inte äta kött"

Tallriken framför honom är färgstark och kan sticka i ögonen på de som alltid sett köttbiten som den naturliga födan för en elitidrottare.

– Det var min erfarenhet innan också. Men jag har själv upplevt att det inte är sant. Jag behöver inte äta kött för att få i mig proteinet som krävs. Saken är att folk inte vet om det, säger han.

Det gjorde han själv inte heller till en början. När han spelade i engelska Brighton hade han en lagkamrat som åt vegansk mat. Då tyckte han det var märkligt. Fotbollsspelare skulle ju äta kött. I dag vet han att så inte behöver vara fallet.

ANNONS

– De flesta spelare tänker inte på vad de äter. De äter bara för att de är hungriga. Det här har förändrat det för mig. Nu vet jag att min kropp behöver det här och det här för att må bra. Det har blivit en bonus, säger han.

Kamratgårdens kock Tommie Berggren serverar Nzuzi Toko dagens lunch.
Kamratgårdens kock Tommie Berggren serverar Nzuzi Toko dagens lunch. Bild: DANIEL STILLER

Samtidigt är det inte bara att plocka bort köttbiten från tallriken och hoppas på det bästa. Bakom Nzuzi Tokos kostförändring ligger noggrann research.

– Du måste prata med folk som kan det här med kost. Du har vissa vitaminer och fetter som du inte får och behöver ta som komplement till den veganska maten. Men för mig är det något bra att jag behöver veta vad jag ska äta för att återhämta mig efter en träning.

Konsekvenserna av hans omlagda kost både ser och känner han.

– Det roliga är att folk har sagt att jag skulle förlora muskler när jag la om kosten. När du ser på min kropp i dag kommer du tro att jag äter kött varje dag.

Han skrattar.

– Ärligt talat trodde jag inte att jag skulle känna så stor skillnad som jag har gjort. Min återhämtning går mycket snabbare. Som i dag, efter en tuff träning på förmiddagen, känner jag mig redan återhämtad. Dessutom sover jag mycket bättre. Och min mage mår mycket bättre.

ANNONS

– Jag kan titta på bilder på när jag kom hit och jämföra dem med hur jag ser ut nu. Jag kan verkligen se skillnaden.

Han är engagerad i sin redogörelse om fördelarna den växtbaserade kosten har gett honom. Maten framför honom ligger fortsatt orörd i vänta på att han ska berätta färdigt. Även om han själv bara har upplevt positiva konsekvenser av att skala bort kött och fisk från sin matsedel är det inte så att Nzuzi Toko predikar för sina lagkamrater att följa hans exempel.

– Jag dömer ingen och bryr mig inte om någon annan äter kött. Jag tror verkligen det här är individuellt. Bara för att det är bra för mig behöver det inte vara bra för dig. Men om någon frågar säger jag alltid att de ska prova, säger han.

– Jag tror verkligen att det här kommer bli det normala för idrottare i framtiden. Det är jag säker på.

ANNONS