Dragos Madaras stängs av i 4,5 år

Den svenske tennisspelaren Dragos Madaras, 26, stängs av i 4,5 år för brott mot antikorruptionsregler.
Enligt hans agent kommer domen överklagas till Cas.
– Vi är rasande, säger agent Ionut-Cristian Cernodolea till Expressen.

ANNONS
|

Dåvarande Sverigetrean i tennis Dragos Madaras, 26, stängdes i augusti i fjol av i väntan på utredning och nu får han ett hårt straff.

Svensken stängs av i 4,5 år för brott mot tennisens antikorruptionsregler, det meddelar International Tennis Integrity Agency (ITIA) i ett pressmeddelande. Hans är avstängd till den 16 februari 2028. Madaras ska även betala böter på 25 000 kronor.

ITIA har varit Madaras på spåren under en längre tid för flera fall av misstänka vadslagningar kopplade till matcher mellan 2017 och 2020, skriver organet i sitt beslut.

Svensken döms för att inte ha samarbetat med ITIA:s utredare då han inte har lämnat över en mobiltelefon som de krävt av honom. Han ska ha vägrat att överlämna sin mobiltelefon för undersökning under kvalet till grand slam-turneringen Wimbledon sommaren 2023. I stället ska inspektörerna ha fått en annan telefon som Madaras ska ha plockat upp ur sin väska.

ANNONS

Den telefonen som inspektörerna sett att Dragos Madaras har använt ska 26-åringen i stället ha gett till en annan person, som hade fått ackreditering till Wimbledon som påstådd träningskamrat. Även den personen vägrade att lämna över mobiltelefonen och lämnade sedan platsen. Svensken nekar till anklagelserna och hävdar att han har överlämnat rätt enhet.

I juli 2022 fick en ITIA-utredare granska Madaras telefon, men den innehöll lite information och utredaren misstänkte att svensken inte hade lämnat över sin primära mobiltelefon.

Kommer överklaga

Madaras agent Ionut-Cristian Cernodolea säger till Expressen att domen kommer överklagas.

– Man kan säga att vi är rasande. Min klient har samarbetat med ITIA hela vägen och jag tror att det finns väldigt tydliga tecken på att man inte kan sätta en så extrem avstängning utan några tydliga bevis på att min klient har varit delaktig i någon sorts korruption, säger Cernodolea.

Han fortsätter:

– Han gav dem sin personliga och enda telefon. Jag vill inte gå in på detaljer men ITIA säger att han gav dem en telefon som inte tillhörde honom. Det är falskt.

Förutom att han stoppas från att tävla får Madaras inte besöka tennisevenemang som anordnas av medlemmar inom ITIA (bland annat ATP, WTA och grand slam-turneringarna) eller träna organiserat.

ANNONS

Madaras är rankad 265:a i världen. Han har som högst varit rankad som nummer 191 i världen, vilket han var sommaren 2023.

Två svenskar avstängda

Svenska tennisförbundet skriver i samband med Madaras dom på sin hemsida:

”Svenska Tennisförbundet tar avstånd från alla typer av korruptions- och dopningsförseelser och ser allvarligt på ärendet”.

Förbundets generalsekreterare Christer Sjöö säger till Sportbladet:

– Det är självklart att det skadar bilden av svensk tennis. Sportsligt också såklart då det är en av våra högst rankade spelare. Det är klart att det skadar.

Han säger att förbundet inte haft kontakt med Madaras sedan domen föll.

– Vi har inte haft kontakt sen han nu blev avstängd. Vi har sökt Dragos men inte haft kontakt.

Sverige har nu två högt rankade tennisspelare avstängda. I juli förra året stängdes Sverigeettan Mikael Ymer av i 18 månader för att ha missat tre dopningskontroller. I augusti samma år kom beskedet att han avslutar karriären.

LÄS MER:Sverigetrean utreds - avstängd från all tennis

LÄS MER:Nye DC-kaptenen om turbulenta året: "Olyckligt"

LÄS MER:Dragos Madaras stängs av

ANNONS