Den comebacken drar vi ett streck över, Janne Andersson

Omdömen styrs av förväntningar. Sedan beskedet om Zlatan Ibrahimovic återkomst till fotbollslandslaget har den blågula ballongen pumpats till bristningsgränsen. Hur nära var det inte att allt sprack i vårkylan på torsdagskvällen?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Även om det i tävlingsmatcher alltid är resultaten som räknas är det min plikt att härmed meddela att den svenska VM-kvalinsatsen mot Georgien verkligen inte var något vidare. Inte ens Zlatan Ibrahimovic var speciellt bra; 39-åringen som i veckan har uppmärksammats för sin nyvunna ödmjukhet och på torsdagskvällen till och med sjöng nationalsång ihop med lagkamrater före avspark.

LÄS MER: Claesson och Zlatan löste svensk seger

Är man Sveriges genom tiderna äldste och målbäste landslagsspelare har man kanske rätt att göra en och annan ”mellanmatch”. Var det dessutom 1 737 dagar sedan sist är han lättare att förlåta.

ANNONS

För inte var väl övriga spelare förblindade av stjärnans återkomst? Jag uppfattade det inte så.

Den stora förhandsfrågan var ju huruvida Sverige skulle bli ett bättre fotbollslag med Zlatan Ibrahimovic på planen. Beskedet efter 84 comeback-minuter är att vi nog gör bäst i att avvakta med svaret på den frågan.

Georgien tilläts kontra på Sverige fyra gånger

Sverige var inte bra.

Alls.

Det finns inga lätta motståndare, däremot slarvigt passningsspel, halvhjärtade mottagningar och för högt stående backlinjer. Den här delen av texten har ingenting med Zlatan Ibrahimovic att göra, men beskriver betydelsen av noggrannhet i varje enskild sekvens, även mot lag som Georgien.

Under åtta minuter av första halvlek tilläts Georgien att kontra giftigt fyra gånger. Det är fyra gånger för mycket mot en nation som enligt Fifas senaste ranking är världens 89:e bästa fotbollslandslag, särskilt när motståndet är ett lag som i veckan har målats upp som en outsider i sommaren EM-slutspel.

LÄS MER: Avstår landskamp – efter rasismanklagelse

På ett coronaöde Friends gick det under öppningskvarten nästan att höra Janne Anderssons hjärna koka om det inte vore för att Peter Wettergren redan gnisslade tänder. Överhuvudtaget framstod den svenska backlinjen som lite för porös, chansartad och obeslutsam.

Ibrahimovic och Isak bör få chansen mot Kosovo också

Inte blev det bättre för Sverige av att Albin Ekdal som kom in för en överhettad Kristoffer Olsson i andra halvlek skadade sig direkt och tvingades ersättas av Mattias Svanberg.

ANNONS

Är jag snäll avslutar jag den här texten med att Sverige trots allt vann och att Zlatan Ibrahimovic spelade fram till Viktor Claessons segermål.

Har jag ett kritiskt förhållningssätt till landslaget är den milda analysen att det mot Kosovo på söndag finns viss förbättringspotential.

Då vill jag ha Emil Forsberg på planen från start, gärna Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak igen, däremot kan Dejan Kulusevski få vila sig i form till framtida stordåd.

Det viktigaste är dock att skallarna är påkopplade från start och att all form av underskattning stryks.

Stabilast i Sverige var Sebastian Larsson och Kristoffer Nordfeldt. Robin Olsens ersättare räddade Sverige från fiasko med en superparad på Levan Shengelias skott i slutet.

LÄS MER: Det här betyder Zlatans återkomst i landslaget

ANNONS