De tävlar i Mästarnas mästare 2023

SVT:s långkörare Mästarnas mästare laddar för en ny säsong. Här är idrottsprofilerna som ska göra upp om titeln 2023.

ANNONS
|

Flera högprofilerade namn finns med på listan av idrottsprofiler som gör upp om titeln som Mästarnas mästare 2023 i SVT:s uppskattade långkörare.

– I år får vi spänna fast säkerhetsbältet – Mästarhuset blir sprängfullt av tävlingsinstinkt! För egen del jublar jag åt att Anja Pärson äntligen är med, en av den alpina historiens största, och som jag har tjatat på henne genom åren, säger programledare Micke Leijnegard i ett pressmeddelande.

Förutom Anja Pärson kommer bland annat Charlotte Kalla, som avslutade sin framgångsrika karriär i vintras, och Nils van der Poel, som vann dubbla OS-guld i vintras, vara med och göra upp om titeln.

ANNONS

Alla deltagare i Mästarnas mästare 2023:

Charlotte Kalla – längdskidor

Sveriges främsta längdskidåkare genom tiderna som avslutade karriären i vintras. Har bland annat tre OS-guld och tre VM-guld på meritlistan och har vunnit såväl Jerringpriset som Bragdguldet.

Anja Pärson – alpint

Med ett OS-guld och sju VM-guld är hon en av de största utförsåkarna genom tiderna. Vann 42 världscupsegrar och den totala världscupen två gånger.

Nils van der Poel – skridsko

Vann dubbla OS-guld i Peking i vintras och har innehar världsrekorden på både 10 000 och 5 000 meter. Avslutade karriären i och med OS-gulden.

Rickard Nordstrand – kampsport

Har vunnit VM-guld både som amatör och professionell och är femfaldig svensk mästare i thaiboxning.

Maria Gretzer – ridsport

Utsedd till Årets hoppryttare fyra gånger och slutade sexa individuellt under OS 1992. Nu expertkommentator för Sveriges radio.

Elina Öhman – skotercross

Har två VM-guld och tre VM-silver.

Jonna Adlerteg – gymnastik

Har två EM-silver i barr och avslutade nyligen karriären. Blev 2018 första svensk sedan 1958 att ta sig till en VM-final.

Andreas Bergwall – bandy

Målvakt som har sju VM-guld och fem SM-guld. Har spelat nära 200 landskamper.

Anders Holmertz – simning

Har två VM-guld och ett EM-guld och dessutom fem OS-medaljer (fyra silver och ett brons).

Johan Wissman – friidrott

Har ett EM-guld på 400 meter och två VM-silver (ett på 200 meter och ett på 400 meter). Innehar svensk rekord på både 200 meter och 400 meter.

Den kommande säsongen av tävlingsprogrammet är den 15:e i ordningen och sänds under våren 2023. Inspelningarna börjar i september i Montenegro.

– Vi har ett otroligt starkt startfält denna säsong! En härlig kombination och perfekt mix mellan några vi velat ha med i flera år och helt nya oväntade idrotter. Personligen tycker jag kanske det är lite extra kul att vi äntligen fått med hästhoppning efter det historiska VM-guldet i helgen, säger Clara Mannheimer, projektledare för Mästarnas mästare.

Anja Pärson säger till SVT att hon sedan hon avslutade karriären 2012 haft en stående inbjudan till programmet.

– Vi får väl se om jag lyckas. Jag kommer nog ha en del förväntningar att vara det som folk känner igen mig från. Så det är klart att jag kommer vara lite nervös i början. Sen får vi se vad det kommer att vara för grenar och klurigheter. Vi alpinister är ju kända för att vara ganska allsidiga, men vi får se om jag bryter trenden eller inte, säger hon.

LÄS MER:Kallas nya roll: Stötta landslagstalanger

LÄS MER:Profilerna berättar: Här är bästa restaurangen i Göteborg

LÄS MER:Victor Johansson cyklade 21 mil – efter samtalet med Nils van der Poel

ANNONS