Victor Johansson cyklade 21 mil – efter samtalet med Nils van der Poel

Ett samtal med dubble OS-guldmedaljören Nils van der Poel peppade Victor Johansson till att skriva svensk simhistoria.
Och att cykla 21 mil till midsommarlunchen.
– Det var ett väldigt inspirerande samtal och vi håller fortfarande kontakten, berättar EM-simmaren.

ANNONS
|

Victor Johansson, som går college och simmar i USA, kommer till EM med en bra känsla efter att ha gjort ett lysande SM där han bland annat blev förste svenske simmaren under 15 minuter på 1 500 meter fritt. Han belönades med 100 000 kronor för den prestationen.

På EM simmar han förutom den distansen också 400 och 800 meter fritt individuellt.

Att han skrev historia överraskade honom med sin träningsbakgrund.

Men han tackar skrinnaren Nils van der Poel, som slutade efter sitt succé-OS i februari, för en del av framgången.

Victor Johansson fick inte längre träningssimma med sitt collegelag efter sista tävlingen som avslutade hans tid på University of Southern California.

ANNONS

– Jag fick i hålla i gång på andra sätt under två månader så i stället satt jag på en spinningcykel två timmar om dagen. Jag tror att det gav mig en riktigt bra bas, för mina ben blev verkligen vältränade. Även Nils van der Poel cyklar ju fem, sex, sju timmar om dagen, det är riktigt bra konditionsträning, säger han.

"Var mäktigt"

Under timmarna på cykeln föddes idén att försöka kontakta van der Poel för att få råd. Victor Johansson var redan fascinerad över skrinnaren och hade läst träningsdagboken som skridskostjärnan publicerade efter OS-succén. Genom SOK, Sveriges olympiska kommitté, förmedlades kontakten.

– Det var mäktigt när han ringde upp. Jag hade aldrig pratat med honom tidigare. Vi kunde dra ganska många likheter mellan hans skridskoåkning och min simning, berättar Johansson.

De pratade om allt från träning till kost. En sak Johansson också fastnade för var vikten av återhämtning.

– Han körde ju träningsupplägget fem-två, fem träningsdagar och sedan vila. Bara det här med att prioritera vilan, jag har ju själv varit i ett överträningsstadium och det är något jag inte vill uppleva igen, berättar Johansson.

"Gjort galna grejer"

Och det här med cykelturen från Nässjö till Falkenberg till midsommarafton var också en inspiration från van der Poel.

ANNONS

– Ja, jag har ju alltid gjort lite galna grejer, men absolut, hans kända historia när han cyklade i sex timmar för att äta kebab, det är ju jätteroligt, säger Johansson med ett skratt.

Den 23-årige Jönköpingssimmaren har länge varit en talang, men inte riktigt tagit det sista, avgörande klivet.

Han drabbades av tuffa motgångar under drygt ett år 2020. "Helvetesåret", som han själv kallar det, som innehöll överträning, covidsjukdom och 30 timmar i respirator för en svår halsinfektion.

Lägg därtill ett träningsupplägg i Los Angeles som inte riktigt passat honom.

Han fick en sen inbjudan till OS i Tokyo förra sommaren och slog svenskt rekord på 800 meter fritt. Med det nysatta, historiska 1 500-metersrekordet (14.58,59) pendlar han mellan höga förhoppningar och realism i EM.

– Jag hoppas kunna simma snabbare än någonsin tidigare, säger Johansson som redan 2018 var uppe och nosade på EM-medalj (femma) på 400 meter fritt.

– Når jag dit (till prispallen) kommer jag att dansa, säger han.

Nils van der Poel. Arkivbild.
Nils van der Poel. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Fakta: Victor Johanssons EM-program

Fredag: 800 meter fritt (ev final lördag).

Måndag: 1 500 meter fritt (ev final tisdag).

Onsdag: 400 meter fritt.

ANNONS