Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

De håller lagandan på botten

En av världens hårdaste sporter är förmodligen också en av världens sämsta publiksporter.

Tänk dig en blandning mellan simning, brottning och rugby. En kamp om bollen, där motståndaren försöker hindra dig från att göra mål och kan hålla fast dig – under vatten.

- Den vanligaste frågan vi får, när vi säger att vi håller på med undervattensrugby, är "Hur länge kan du hålla andan?", berättar Malte Grahm och Lina Cavallin, tränare i Felix DF.

Matcherna spelas i den djupa delen av en simbassäng från ena långsidan till den andra. Det gäller att placera bollen i korgar på botten i varsin ända av planen.

 

Hela matchen sker under vatten. Sex avbytare ser till att de sex undervattensspelarna inte sliter ut sig fullständigt.

- Bra lag spelar längs botten, säger Malte.

Men det är inte bara att simmande försöka ta sig förbi och lägga i bollen. Undervattensrugby är ett tredimensionellt spel. Motståndare kan inte bara komma framifrån, bakifrån och från sidorna utan också ovanifrån och underifrån. Så det handlar också om att tänka taktiskt och passa rätt.

- Det gäller att känna sin lagkamrat, säger Lina.

 

Skador är inte ovanliga men sällan allvarliga.

- Det är sällan du får skador som gör att du inte kan spela. Det handlar om spräckta ögonbryn och stukade fingrar, ungefär som i handboll, säger Malte.

Vi kan tacka Ludwig von Bersuda i Köln som kom på idéen 1961. Vanliga bollar är fyllda med luft och flyter upp. Han fyllde bollen med saltvatten, då sjunker den långsamt och går att spela med under vatten.

Tyskland dominerade i början men andra länder börjar komma och världens bästa klubblag finns i norska Molde.

Sverige har hävdat sig bra internationellt. Damlandslaget missade bronset vid VM i Colombia 2015 på en straff i förlängningen. Retligt, tycker Lina Cavallin som var med.

 

Utrustningen är inga konstigheter: cyklop, snorkel, simfötter och badmössa med öronskydd. Allt kan lånas via klubben.

Sen vara det det där med publiken. Eftersom spelet sker under vatten är det i princip omöjligt att från bassängkanten se vad som pågår. Detta kan dock ordnas med undervattensvideo. Fast sådant är dyrt.

- Men vid stora mästerskap streamas matcherna på internet och visas på skärmar i hallen, berättar Lina.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.