Davide Rebellin död i trafikolycka – veckor efter sin pensionering

Davide Rebellin avslutade sin tre decennier långa professionella karriär i oktober.
På onsdagen blev cyklisten påkörd av en lastbil hemma i Italien och dog omedelbart, 51 år gammal.

ANNONS
|

Davide Rebellin blev professionell efter OS i Barcelona 1992. Tre decennier senare, i oktober 2022, avslutade italienaren sin långa framgångsrika karriär. På onsdagen, veckor efter pensioneringen, var han ute på en träningstur i Montebello Vicentino i Italien när han blev påkörd av en lastbil och dog omedelbart.

Davide Rebellin blev 51 år gammal.

Den lokala tidningen Il Gazzettino skriver att lastbilschauffören inte stannade efter olyckan och att italiensk polis utreder händelsen och söker efter föraren och fordonet.

Avstängd för dopning efter OS-silvret

Davide Rebellin sörjs nu av cykelvärlden. Under sina 30 år som professionell cyklist vann han bland annat Liège-Bastogne-Liège 2004, Amstel Gold Race samma år, La Flèche Wallonne tre gånger (2004, 2007 och 2009), Paris-Nice 2008, Tirreno-Adriatico 2001 och en etapp i Giro d'Italia 1996, där han också bar den rosa ledartröjan under fem dagar.

ANNONS

Rebellin var dock inte helt okontroversiell. I OS i Peking 2008 slutade han tvåa i linjeloppet men blev senare av med silvermedaljen och avstängd i två år efter att ha testat positivt för bloddopning. Italienaren menade att testerna var ogiltiga och överklagade beslutet till Idrottens skiljedomstol Cas som dock slog fast att medaljen skulle lämnas tillbaka. Med det blev han den första italienska idrottsutövaren som blev av med en medalj i ett OS.

LÄS MER:Julia Borgström efter succén i Tour de France: ”Full av glädje”

LÄS MER:Sonny Colbrelli tvingas sluta efter hjärtstoppet

LÄS MER:Zoe Bäckstedts historiska VM-kross

ANNONS