Andreas Helgstrand anklagas för att behandla sina hästar illa. Arkivbild.
Andreas Helgstrand anklagas för att behandla sina hästar illa. Arkivbild. Bild: Foto: Roland Thunholm

Dansk toppryttare anklagas för hästmisshandel – medger våld

Tidigare danska OS-ryttaren Andreas Helgstrand stängs av från landslaget efter anklagelser om otillåtna träningsmetoder av hästar. I videomaterial filmat med dold kamera syns hur hästar i hans verksamhet rids under tortyrliknande former, och att man döljer sår från sporrar och spön.
Filmerna som visats i en dansk dokumentär har fått starka reaktioner från hästvärlden.
– Jag tar starkt avstånd från all form av våld mot hästar och otillåtna träningsmetoder, skriver svenska toppryttaren Patrik Kittel på Instagram.

ANNONS
|

Under onsdagskvällen visas dokumentären Operation X: Hästmiljardärens hemligheter på danska TV2 och kanalens play.

Under en månads tid har en reporter på TV2 arbetat som hästskötare hos Helgstrand Dressage och med dold kamera dokumenterat systematisk misskötsel och tortyrliknande ridning. Dokumentären visar flera hästar med oläkta sår efter sporrar. Trots skadorna rids hästarna på samma sätt dag efter dag. Det förekommer även hästar med kraftiga ränder och märken efter slag från spön.

När kunder är på besök beordras personalen att lägga täcke på de hästar som har spömärken. De sår som orsakats av sporrar kletas över med skokräm.

Redan innan dokumentären, uppdelad i två avsnitt på 50 minuter, nått tv-tittarna har den rört upp känslor och fått konsekvenser. Ulf Helgstrand, pappa till Andreas, har tagit en timeout som ordförande för det danska ridsportförbundet.

ANNONS

Jakob Blicher Ravnsbo har tills vidare tagit över uppgiften och förbundsstyrelsen håller ett extrainsatt möte under kvällen, skriver tidningsridsport.se.

Andreas Helgstrands ansträngningar att försöka stoppa dokumentären har två gånger avvisats av dansk domstol. Samtidigt har toppryttaren tävlat i bland annat EM i Risenbeck i september och senast i världscupen i Herning och Stuttgart.

Helgstrand dressage är en världsledande miljardindustri inom träning- och försäljning av dressyrhästar. Deras hingstar är flitigt anlitade inom avel både nationellt och utomlands.

Dokumentären går endast att se via danska tv och streamingtjänst, men redan innan materialet publicerats i sin helhet har delar av de dolda filmerna fått spridning även i Sverige, och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Helgstrand: ”infört en lång rad åtgärder”

En av de som öppet har reagerat på materialet är svenska landslagsryttaren Johanna Due-Boje som kommenterar klippen på Instagram:

”Jag har hittills endast sett kortare klipp men det är ändå tillräckligt för att jag utan tvekan kan säga att detta är något jag tar stort avstånd till”

Även landslagsryttaren och dressyrstjärnan Patrik Kittel, just nu rankad sexa i världen, fördömer våldet som syns i videon.

Förra året inledde Patrik Kittel ett samarbete med Helgstrand dressage när han köpte in sin verksamhet i koncernen Global Equestrian Group där Andreas Helgstrand är delägare.

ANNONS

https://www.instagram.com/p/Cz9eIjhMxIB/

”Jag har en nära vidare dialog med dem för att se hur detta följs upp”, skriver han.

Dyrens beskyttelse, danska motsvarigheten till djurens vänner, ska också vara på gång med en polisanmälan om djurplågeri mot såväl verksamheten som Andreas Helgstrand själv. Det meddelar organisationen i ett pressmeddelande.

Helgstrand dressage har publicerat ett uttalande på sin hemsida där man skriver att det som syns i filmerna ”är dålig ridning och behandling av hästar som vi inte vill se på Helgstrand Dressage. Den lever inte upp till våra riktlinjer och värderingar. Vi måste rätta till detta.”

Vidare skriver Helgstrand att man tar innehållet i programmet på största allvar.

”Inspelningarna är från januari 2023 och vi har grundligt sett över våra arbetsprocesser både före och efter inspelningarna och infört en lång rad åtgärder och förbättringspunkter för vårt djurskydd, verksamhetsstyrning och villkor för våra medarbetare.”

”Vi kan se att en del av vår träningsutrustning har använts felaktigt i inspelningarna. Den ska vägleda och korrigera hästen, men den ska aldrig användas som straff.”

Medger att våld har använts

I en intervju med danska TV2 medger Andreas Helgstrand att man har använt våld under hanteringen av hästarna.

– Jag förstår helt vad experterna uttalar sig om, att de kritiserar hård ridning och så vidare, det skulle jag också ha gjort. Det tar jag självklart också stort avstånd från. Den kultur om vi ser där, det är inte den kultur jag vill se, säger han till TV2.

ANNONS

TV2: Erkänner du att du använder och har använt våld mot hästen?

– När jag ser den videon, ja, säger Andreas Helgstrand.

Stängs av från landslaget

I ett pressmeddelande skriver Danska ridsportförbundet att Andreas Helgstrand utesluts från all landslagsverksamhet tills vidare, med anledning av det som videomaterialet visar.

”DRF:s styrelse tar starkast avstånd från den oacceptabla ridningen, träningsmetoderna och behandlingen av hästarna, vilket sändningarna tydligt visar. Därför står det nu klart att Andreas Helgstrand utifrån sändningarna inte kan representera DRF som bruttogrupp- och landslagsryttare.”, står det i uttalandet.

Danska ridsportförbundet uppmanar också att de anonymiserade ryttare som syns rida i videoklippen, inställer sig till disciplinnämnden.

”Skulle begäran inte accepteras kommer DRF att vidta åtgärder i syfte att identifiera ryttarna och anmäla dem till förbundets disciplinnämnd.”, skriver förbundet.

LÄS MER:Mer än var tionde ridolycka ger bestående men

LÄS MER:Utsiktens BK vill ta över GDFF

LÄS MER:Emilia Brangefält död – 21 år gammal

ANNONS