Brolin om tuffa tiden i Leeds och hur han tröttnade på fotbollen

Tomas Brolin, 50, ville sluta med fotbollen redan som 25-åring. Detta efter att han blivit utfryst och mobbad under sin tid i Leeds.
– Hade någon annan blivit behandlad som jag blev, den tror jag inte hade levt i dag, säger Brolin i DPlay-programmet ”Superstars på hemmaplan”.

ANNONS
|

Han var lysande under VM i USA 1994 och var starkt bidragande till att det blev ett brons för Sverige. Men allt var inte guld och gröna skogar för Tomas Brolin under hans karriär. Efter att bronset var färdigfirat var det dags att börja spela för Parma igen.

Men under EM-kvalmatchen mot Ungern 16 november 1994 när han spelade fram Martin Dahlin bröt Tomas Brolin ena foten. En skada han aldrig riktigt skulle komma tillbaka ifrån och tappade senare även sin startplats i Parma.

Vilket ledde till att han gick till engelska Leeds.

LÄS MER: Bertil "Bebben" Johansson oroas av coronakrisen

ANNONS

Där och då blev han den dyraste utlänningen som värvats till ligan. Ett rekord som har slagits många gånger sedan dess.

Men även om det mesta gått som på räls i hans karriär innan dess skulle det mesta förändras i Leeds. Han fick inte spela där han skulle spela, fick nöta bänken och klubben tog dessutom hand om Brolins pass när han ville lämna och åka till Sverige.

LÄS MER: Ronaldos galna lön – dollarmiljardär innan året är slut

"Så illa var det"

Nu berättar han i TV-programmet "Superstars på hemmaplan" att han hade kunnat fortsätta sin karriär om inte han tappat sin motivation på fotbollen efter tiden i England.

– Jag hade lång dialog med Howard Wilkinson som var tränare då hur han skulle vilja spela mig och att han verkligen hade hittat rätt spelare. Jag tror inte att man sitter i en sådan situation och ljuger men tyvärr ljög han mycket innan vi skrev på kontraktet, det visste inte jag. Då blev situationen lite konstig.

– Det kändes som att jag kom till urminnes tider när jag kom till Leeds och England med hur de såg på träning och så vidare. Det kanske jag sa till tränaren. Och det gillade inte han, för det finns ett kastväsende i England som ni kanske vet.

ANNONS

LÄS MER: Anton Turkalj är göteborgaren som ska erövra världen

Brolin menar på att han utsattes för vuxenmobbning av sin tränare och flera andra i Leeds.

– Hade någon annan blivit behandlad som jag blev, den tror jag inte hade levt i dag. Så illa var det, säger han.

Karriären tog dock inte slut i Leeds. Det blev spel i både Zürich och Parma innan han till slut bröt sitt kontrakt med Leeds och gick till Crystal Palace.

ANNONS