Antonio Tiberi sköt ihjäl ministers katt – stängs av utan lön

Den italienska cyklisten Antonio Tiberi råkade skjuta ihjäl San Marinos turistministers katt.
Nu stängs han av av egna teamet och ministern Federico Pedini Amati vill se hans uppehållstillstånd indraget.

ANNONS
|

Den italienska cyklisten Antonio Tiberi, 21, flyttade i mars 2022 till San Marino. I juni samma år skulle han testa ett luftgevär när det gick väldigt snett. Cyklisten sköt ihjäl en katt och fick betala 4 000 euro i böter.

I polisförhör i november erkände Tiberi handlingen men han har sagt att det inte var avsiktligt.

– Min avsikt var helt enkelt att mäta hur långt vapnet kunde skjuta, så jag riktade in mig på en parkeringsskylt. Jag erkänner också att jag, lika dumt som omedvetet, försökte skjuta en katt. Och till min förvåning sköt jag den faktiskt. Jag hade inte för avsikt att döda djuret. Jag var faktiskt övertygad om att vapnet inte var dödligt, sa han enligt italienska Corriere della Sera.

ANNONS

Vill se uppehållstillståndet indraget

Katten som sköts ihjäl tillhörde San Marinos turistminister och tidigare statschef Federico Pedini Amati. Han menar att straffet för Tiberi är för milt och kräver att italienarens uppehållstillstånd i San Marino ska återkallas.

– Katten störde ingen. Den hade funnits med oss ​​länge. Min treåriga dotter Lucia älskade den. Du kan inte döda ett husdjur och komma undan med böter på 4 000 euro. Jag uppskattade att han erkände brottet men med det sagt, vi behöver inte ge dessa människor uppehållstillstånd, säger Pedini Amat till Corriere della Sera.

På tisdagen meddelade Antonio Tiberis team Trek-Segafredo att man till följd av händelsen stänger av 21-åringen i 20 dagar utan lön.

”Utöver de böter som redan utfärdats av domstolarna kommer vi att donera Antonios indragna lön till en lämplig djurvårds-, skydds- och räddningsorganisation”, skriver Trek-Segafredo i ett uttalande.

Laget skriver att det kan komma att vidta ytterligare åtgärder vid behov.

Kommer donera pengar

Antonio Tiberi skriver i samband med beskedet om avstängningen på Instagram:

”Jag ångrar djupt mina skamliga handlingar. Att skjuta katten var något oerhört dumt och oansvarigt.”

Han skriver vidare att han tar ansvar för sina handlingar och att han under året kommer donera prispengar till organisationer i San Marino som tar hand om övergivna katter. Han skriver också att han önskar arbeta som volontär i någon av dessa organisationer.

ANNONS

Den 20 dagar långa avstängningen innebär att Antonio Tiberi missar Trofeo Laigueglia, Tirreno-Adriatico och Milano-Torino.

Tiberi gjorde 2022 Grand Tour-debut när han deltog i Vuelta a España och under inledningen av säsongen 2023 har han varit totalåtta i Tour Down Under och sjua i UAE Tour som avslutades i helgen. Som junior vann han 2019 EM-guld i tempo.

LÄS MER:Bakslag för hjärnskadade Amy Pieters: ”En svår period”

LÄS MER:Sonny Colbrelli tvingas sluta efter hjärtstoppet

LÄS MER:Johanna Tidholm ska VM-debutera i e-cycling

ANNONS