Amanda Zahui slutar i landslaget

Svenska basketstjärnan Amanda Zahui slutar i basketlandslaget – och riktar samtidigt kritik mot förbundet.
– Det är mycket man svept under mattan, säger hon till SVT Sport.

ANNONS
|

Amanda Zahui har under en längre tid varit Sveriges största basketstjärna på damsidan. 30-åringen har en mängd olika utländska proffsklubbar på sitt cv, bland annat har hon representerat klubbar i USA, Ryssland och Turkiet.

Nu kommer det oväntade beskedet att hon slutar i det svenska landslaget. Zahui har blivit uttagen till EM-kvalmatcherna i November, men kommer inte att ansluta. Det berättar hon för SVT Sport, samtidigt som hon riktar kritik mot förbundet.

Hon förklarar för kanalen att hon inte har något mer att ge i landslaget och att hon inte alltid känner att det är en trygg miljö.

ANNONS

– Det är mycket man svept under mattan, med rasism, saker som inte ska sägas och ignoranta saker. Förbundet har inte haft vår rygg, säger hon.

Hon berättar att droppen för henne var när konflikterna i Israel och Palestina blossade upp, samtidigt som hon spelade för israeliska Maccabi Bnot Ashdod.

– Bomberna skakar hela byggnaden där jag bor och jag tror inte jag ska överleva. Ingen från förbundet hör av sig till mig eller Paulina Hersler, (också proffs i Israel), för att se om vi är okej, eller ens lever för den delen, säger hon.

Förbundet: ”Delar inte hennes uppfattning”

Lars Johansson, sportchef på basketförbundet, säger till SVT att det var en miss från förbundets sida som ledde till att man inte hörde av sig till Amanda och Paulina.

Vad gäller den upplevda rasismen svarar han Lars Johansson:

– Det har säkert funnits sådana situationer och hennes känsla är riktigt men jag delar inte hennes uppfattning att vi inte gör något åt saken eller att vi inte lyssnar. Jag tycker att vi jobbar hårt med den här typen av frågor i svensk basket.

LÄS MER:Basketstjärnans säsong över efter knäskada

LÄS MER:700 poliser inkallade till match med israeliskt lag

LÄS MER:Jonas Jerebko slår tillbaka mot kritiken efter ursäkten

LÄS MER:Jerebkos nya roll efter ursäkten: Ungdomstränare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS