140 dopingavstängda kan nu tävla i OS

När OS i Tokyo som skulle ha avgjorts den här sommaren sköts ett år framåt öppnade det upp en hel del nya dörrar. För 140 dopingavstängda friidrottare kan nu vara med och tävla i mästerskapet.
– Ja, så kommer det att bli, säger Åke Andrén-Sandberg som är ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission till Expressen.

ANNONS
|

Hockey-VM, EM i fotboll, OS i Tokyo, ja, mästerskap efter mästerskap har skjutits upp eller ställts in efter att coronaviruset spritt sig över världen. Nyligen kom beskedet att OS i Tokyo som skulle ha avgjorts den stundande sommaren flyttas fram ett år i tiden.

– Ett bra beslut och ett klokt beslut. IOK har haft en arbetsgrupp tillsammans med världshälsoorganisationen WHO sedan början av februari månad så vi vet att det här är ett beslut som är väl underbyggt med hjälp av experter och flera parter, sa Sveriges olympiska kommittés ordförande Mats Årjes.

LÄS MER: Klart: OS i Tokyo skjuts upp

ANNONS

Även om mästerskapet fortfarande ska kallas för Tokyo 2020 så får flytten stora konsekvenser.

Enligt Expressen kan nu 140 tidigare dopingavstängda friidrottare vara med i nästa sommars OS och tävla igen.

– Wadas regelverk är väldigt tydligt på den här punkten: Dopingavstängningar är tidsbestämda och ska inte ta någon hänsyn till hur olika mästerskap är schemalagda, säger Åke Andrén-Sandberg som är ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission till tidningen.

LÄS MER: OS-löparens tatueringsblunder – ber nu om hjälp

En av de många friidrottare som nu alltså kommer att få chansen i nästa års OS i Tokyo är Musaeb Balla, som tidigare varit världsetta på 800 meter.

Att de tidigare dopingavstängda idrottare nu får chansen är något som rör upp känslor hos de andra idrottarna.

– Jag vill inte se honom på OS. Han borde vara avstängd på livstid. När det handlar om så här tung doping, då kan det inte ha skett av misstag. Framför allt inte om polisen avslöjar en med epo-kanyler på hotellrummet. Det finns liksom inga ursäkter och då tycker jag inte att man ska vara välkommen tillbaka, säger den svenske löparen Andreas Almgren till Expressen.

ANNONS