Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Klart: OS i Tokyo skjuts upp

Sommarens OS i Tokyo skjuts upp till 2021 till följd av coronapandemin, det säger Japans premiärminister Shinzo Abe vilken även bekräftas av IOK.

Att OS kommer starta i Tokyo som planerat den 24 juli i sommar har känts mindre och mindre troligt i takt med att coronaviruset sprids.

Länder som Kanada och Australien har redan meddelat att de kommer bojkotta spelen om de hålls som planerat och under måndagen sa IOK-delegaten Dick Pound till USA Today att ett beslutet att skjuta upp spelen redan är taget.

Nu är det bekräftat att det blir en flytt.

IOK och den japanska premiärministern Shinzo Abe hade under tisdagen ett telefonmöte med IOK-presidenten Thomas Bach och man var då överens om en flytt av sommarens olympiska och paralympiska spel till nästa år, 2021.

LÄS MER: Paralympicschefen: "Riktigt beslut"

På premiärministerns officiella twitter skriver man att "spelen kommer inte ställs in, de kommer hållas sommaren 2021".

En stund senare bekräftade IOK nyheten. Man skriver i ett pressmeddelande att man jobbar för hitta ett nytt datum för spelen efter 2020, men senast sommaren 2021.

Sveriges olympiska kommittés ordförande Mats Årjes kommenterar beslutet på SOK:s hemsida:

– Ett bra beslut och ett klokt beslut. IOK har haft en arbetsgrupp tillsammans med världshälsoorganisationen WHO sedan början av februari månad så vi vet att det här är ett beslut som är väl underbyggt med hjälp av experter och flera parter.

LÄS MER: "Förstår att de aktiva kan känna förvirring"

Se SOK:s presskonferens med anledning av beslutet att skjuta upp OS i spelaren ovan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.