Sommarstugemordet: Detta har hänt

ANNONS
|

2015

AUGUSTI

På kvällen ger sig en man i 40-årsåldern ut på sjön Hjälmaren vid ett sommarstugeområde i Arboga. När han inte kommer tillbaka väljer hans fru som är i 40-årsåldern att larma polisen - dock först på morgonen därpå. Då hittas mannen död. Trots flera mystiska omständigheter kring dödsfallet inleder polisen ingen förundersökning.

DECEMBER

Mannen i 20-årsåldern kom till Malmö. Till en början placerades han i Arboga. När han blev myndig flyttade han in hos den nu döda mannen. Men enligt handlingar från tingsrätten ska han nu vara sambo med kvinnan i 40-årsåldern.

"Hål i kroppen"

2016

3 AUGUSTI

ANNONS

Vid klockan elva på kvällen ringer en panikslagen kvinna SOS.

– Hjälp, jag har hål i kroppen, säger kvinnan i samtalet enligt VLT.

Polisen åker till ett sommarstugeområde i Arboga. I en av sommarstugorna hittar de en död man i 70-årsåldern och en svårt skadad kvinna i 65-årsåldern.

4 AUGUSTI

Åklagaren lämnar in en "Framställan om förordnande av offentlig försvarare" till Västmanlands tingsrätt. Enligt den har man inlett en förundersökning mot kvinnan i 65-årsåldern. Hon är skäligen misstänkt för att ha mördat sin make.

5 AUGUSTI

Polisen håller ett första förhör med kvinnan. Hon nekar till brott.

– Hon är ju ganska chockad över hela situationen och det är inte så konstigt. Hon är misstänkt för mord, hennes man är mördad och hon förnekar att hon har gjort sig skyldig till brott. Men hon lämnade en klar och detaljerad beskrivning av vad hon har uppfattat situationen och som hon kommer ihåg, sa då hennes advokat Thomas Carlstedt.

Senare samma dag kom vändningen. Kvinnan släpptes på fri fot. Polisens nya teori är att hon blivit utsatt för ett mordförsök.

Polisen jobbar nu intensivt för att binda någon annan till brottet.

ANNONS

En misstänkt gärningsperson

11 AUGUSTI

Flera lokala medier kan berätta att polisen misstänker att en person i 40-årsåldern är inblandad i sommarstugemordet. Personen är känd av polisen sedan tidigare då denne figurerade i en annan uppmärksammad polisutredning.

15 AUGUSTI

Nu avslöjar lokala medier att det är en kvinna i 40-årsåldern som misstänks för sommarstugemordet. De kunde också berätta att kvinnan nyligen figurerat i en uppmärksammad brottsutredning som senare lades ner. Kvinnan misstänktes ha kvinnan misstänktes för att ha utnyttjat två ensamkommande flyktingbarn sexuellt.

Kvinnan kopplas dessutom ihop med den drunkningsolycka som inträffade för ganska exakt ett år sedan i Hjälmaren då hon var gift med mannen.

LÄS OCKSÅ: Sommarstugemordet: "Försöker fullfölja brottet"

16 AUGUSTI

Två personer greps misstänkta för inblandning i sommarstugemordet, förutom kvinnan i 40-årsåldern greps även en man i 20-årsåldern.

Paret greps på Arlanda när de, enligt polisen, var på väg att lämna landet.

Under kvällen blev det klart att den gripna kvinnan är dotter till parets som attackerades i sommarstugan.

Den kvinna som utsattes för ett mordförsök befinner sig i en "förskräcklig situation", berättar hennes målsägarbiträde.

– Hon mår bättre och bättre rent fysiskt men hon mår inte bra rent känslomässigt helt enkelt med tanke på situationen. Hon mår inte bra, det gör hon inte, sa då Thomas Carlstedt.

ANNONS

LÄS MER: De misstänks för sommarstugemordet

Nekar till brott

17 AUGUSTI

Efter de första förhören med de anhållna personerna framgår det att de nekar till brott.

Samtidigt berättar ett försäkringsbolag att de kämpar med att få polisen att utreda kvinnans makes drunkning. Någon hade tecknat en livförsäkring i makens namn och förmånstagaren var hustrun.

GP, liksom flera andra medier, skriver om att mannen i 20-årsåldern misstänks för att ha attackerat och misshandlat de flyktingbarn som kvinnan i 40-årsåldern misstänktes för att ha utnyttjat sexuellt. Detta en tid efter att de gått ut och berättat om det själva i media.

18 AUGUSTI

VLT har tagit del av larmsamtalet till SOS.

Hjälp, jag har hål i kroppen, skrek hon i samtalet, enligt VLT, som också GP skriver om.

GP pratar med en granne som berättar att hon har sett hur den anhållna kvinnan tvättat sin bil strax efter mordet och mordförsöket.

– Hon stod och torkade bilen med papper och la pappret i soptunnan. Sedan har polisen varit och hämtat soptunnorna. De fick vänta på städtanten som fick låsa upp för dem. Vi får se om det ger något.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem liknar sommarstugemordet med en film.

ANNONS

19 AUGUSTI

GP kan, liksom flera andra medier, berätta att kvinnan i 40-årsåldern och mannen i 20-årsåldern vill gifta sig. De lämnade in en hindersprövning till Skatteverket i slutet av juni.

Klockan elva på fredagen gick åklagarmyndigheten ut med ett pressmeddelande. Paret har blivit frigivna, skrev de.

– De båda har varit skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden. Det finns inte tillräckliga skäl att begära dem häktade, därför har de frigivits, men de är fortfarande intressanta i utredningen, sa kammaråklagare Johan Fahlander.

Aftonbladet har pratat med kvinnan:

– De här 72 timmarna jag har varit inlåst har jag blivit behandlad som en mördare. Ingen har vågat gå in i mitt rum, säger hon till tidningen.

Polisen söker vittnesuppgifter

23 AUGUSTI

Polisen gick ut och sökte vittnesiakttagelser kring en bil.Det rördeen Volkswagen Touran Cross Country av årsmodell 2008 som är tegelröd/brunröd till färgen.

– Vi är intresserade av att komma i kontakt med personer som har sett en sådan bil onsdagen den 3 augusti på vägar söder om Arboga, sa då Anders Hedström, presstalesperson vid polisen i polisområde Västmanland.

24 AUGUSTI

GP kunde då berätta att den misstänkta dottern ägeren sådan bil, samma modell och samma färg, genom sitt företag sompolisen ville ha vittnesiakttagelser kring.

ANNONS

Samma dag stod det klart att dottern lämnat landet och åkt till Thailand.

29 AUGUSTI

Åklagarmyndigheten går ut med att de har inlett en förundersökningrörande makens drunkning förra sommaren.

Dottern greps - igen

30 AUGUSTI

Dottern och hennes sambo greps på ett hotellrum i Norge. Nu är de på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök.

2 SEPTEMBER

Paret begärdes häktade på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök. Åklagaren skrev i häktningsframställan att de misstänks ha utfört handlingarna"tillsammans och i samförstånd med annan". De skriver att dottern "i vart fall anstiftat" till mordet och mordförsöket samt "medverkat till gärningarna genom råd och dåd".

Senare samma dag beslutade tingsrätten att paret skulle häktas. Åtal ska väckas senast 30 september.

5 SEPTEMBER

Det kommer fram uppgifter om att mamman som utsattes för ett mordförsök ansökte om kontaktförbud mot dottern - men ansökan avslogs.

7 SEPTEMBER

Anhöriga till den drunknade maken berättar för Expressen att den mordmisstänkta kvinnan gett honom en spruta under den semesterresa då han blev förgiftad.

13 SEPTEMBER

Dottern vill släppas fri och överklagade häktningsbeslutet till Svea hovrätt.Advokaten motiverar det hela med att det "föreligger nya omständigheter" som gör att hennes klient bör "höras muntligen". Vad det är för "nya omständigheter" utvecklas inte utan advokaten "avser att uppge rättsliga grunder och sakomständigheter vid den muntliga förhandlingen".

ANNONS

Så är det i häktet

14 SEPTEMBER

GP kan berätta om hur de misstänkta för sommarstugemordet har det i häktet i Uppsala.

29 SEPTEMBER

Paret begärdes omhäktade.Åklagaren skriver i handlingarna som lämnades in till tingsrätten att han vill att både dottern och sambon ska genomgå en liten sinnesundersökning, det vill säga en paragraf 7-undersökning. Samtidigt gick polisen ut med att misstankarna mot paret stärkts.

30 SEPTEMBER

Mannen omhäktades. Han ska genomgå en paragraf 7-undersökning.

3 OKTOBER

Kvinnan omhäktades. Rätten beslutade också att hon ska genomgå en liten sinnesundersökning. Samtidigt kritiserade dotterns advokat yppandeförbudet: "Det blir lätt en snedvriden bild". Hon uttryckte också en oro över att hennes klient blivit dömd på förhand av allmänheten: "Hon är ju fortfarande ändå bara misstänkt. Det är stor risk, som det ser ut att allmänheten dömer i förtid och det tycker jag är olyckligt", sa Amanda Hikes.

4 OKTOBER

Uppgifter om att det finns spår som knyter den mordmisstänkte sambon till mordet och mordförsöket kommer. Polisen ska ha hittat spår som knyter sambon till åtminstone ett av offren, skrev då Expressen

21 OKTOBER

De misstänkta sommarstugemördarna har genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning. Den visar att kvinnanlider av en allvarlig, psykiatrisk störning.

Även kvinnas sambo som är i 20-årsåldern misstänks lida av en psykiatrisk störning.

Jakten på vapnet

25 OKTOBER

ANNONS

Ytterligare en ny vändning i målet. Åklagaren skickar in en begäran om att den drunknade makens grav ska öppnas upp.

3 NOVEMBER

Dykare letade i Eskilstunaån efter ett mordvapen.

Samtidigt kom det uppgifter om att dottern ska ha skickat kärleksmeddelanden till den medmisstänkte sambon inne på häktet.

8 NOVEMBER

Kvinnan delgavs misstanke omförberedelse och försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning. Kvinnans make drunknade under oklara omständigheter - och innan det ska kvinnan ha tecknat en livförsäkring på honom.

– Misstanken avser att kvinnan har ansökt om livförsäkring i makens namn och att hon även har begärt ut ersättning från försäkringen, sa då kammaråklagare Jessica Wenna.

Makens grav öppnas

10 NOVEMBER

Det blev klart när den mordmisstänkte kvinnans makes grav ska öppnas - den 15 november. Maken hittades död i en sjö vid sommarstugan i Arboga förra sommaren. Tingsrätten beslutade att öppna graven då detkan "skäligen misstänkas" att makens "dödsfall ha samband med ett brott" - det vill säga mord. De anser att en rättsmedicinsk undersökning av kroppen kan "antas vara av väsentlig betydelse för utredningen".

15 NOVEMBER

Den mordmisstänkta kvinnans grav öppnades. Maken är begravd på en kyrkogård i Stockholm. I samband med gravöppningen stängs den aktuella kyrkogården av.

ANNONS

Nu ska mannen genomgå en rättsmedicinsk obduktion.

23 NOVEMBER

Åklagaren begärde mer tid att utreda misstankarna mot paret.Åklagaren berättade också att det kan bli aktuellt med ytterligare undersökningar på kvinnans make.

1 DECEMBER

Kvinnan delgavs misstankar om mord på sin make. Maken hittades död i vattnet vid sommarstugan förra sommaren. Polisen trodde då att det rörde sig om en drunkningsolycka. Men försäkringsbolaget misstänkte att brott låg bakom dödsfallet.

8 DECEMBER

Uppgifter om att kvinnan även misstänks för mordförsök på sin make kom. Mordförsöket ska ha inträffat under parets semesterresa till Egypten i februari 2015. Detta var bara en månad efter att kvinnan tecknade en livförsäkring på maken. Maken blev då förgiftad.

ANNONS