Naloxon är en nässpray som kan rädda livet på personer som tagit en överdos av en eller flera substanser som innehåller opioider, till exempel heroin och fentanyl. En sådan överdos gör att personer kan få något som heter andningsdepression, att hjärnan inte signalerar till kroppen att den måste andas. Vid en överdos är personer ofta medvetslösa, vilket gör att tillståndet kan bli mycket kritiskt. Men en dos Naloxon i näsborren gör att andningen sätter igång.
Nässprayen har varit godkänd som läkemedel i EU sen 2018 men på grund av lagtekniska skäl inte kunnat göras receptfri, något som efterfrågats av flera experter.
Utredaren: ”Vi ville – men det gick inte”
Den 26 oktober höll regeringen en presskonferens för att presentera den narkotikautredning som beställdes av den förra regeringen. Utredaren Thomas Lindén från Socialstyrelsen sa då att han gärna hade sett att Naloxon blev receptfritt men att det inte hade varit möjligt på grund av lagtekniska skäl.
– Det är ju så att lagstiftningen i Sverige säger att om ett läkemedel har blivit belagt med recept blir det lagtekniskt mycket, mycket svårt att göra det receptfritt. Vi provade det i ett tidigt skede men när det inte gick så valde vi att undanta det från läkemedelslagstiftningen istället för att göra det tillgängligt på härbärgen och andra ställen där brukare vistas, sa Thomas Lindén
Om ni undantar den från lagstiftningen, varför kan den då inte säljas lite överallt?
– Det är en rimlig fråga, om Naloxon är betydligt mycket mindre farligt än Alvedon, varför kan det inte säljas lite överallt. Men det gick alltså inte, slog Lindén fast.
Men på sidan 626 i samma utredning som Lindén och minister Jakob Forssmed presenterade står det att Läkemedelsverket redan i juni i år konstaterade att det är möjligt.
Har hittat en lucka
Paulina Tuvendal är senior utredare på Läkemedelsverket och säger att frågan om Naloxons tillgänglighet är en prioriterad fråga och att flera jurister har vänt och vridit på lagstiftningen för att hitta en lucka.
– Naloxon är speciellt på det sättet att det i huvudsak inte är den som får det utskrivet som ska använda det. Så där har det varit en lagteknisk utmaning att titta på hur det skulle kunna breddas. Och en annan viktig del har varit att det finns ett krav i lagstiftningen som säger att man måste informera den som köper läkemedlet om hur det ska användas, säger Paulina Tuvendal.
Informationen handlar om att det måste vara tydligt att varje nässpray endast innehåller en dos. Om den dosen inte hamnar i näsborren på brukaren eller patienten är den dosen förbrukad. Dessutom är det viktigt att den som gett Naloxon till en med överdos, ringer ambulans direkt efteråt, eftersom att det finns risk att personen slutar andas igen eller får farliga abstinensbesvär.
– Och nu har vi upptäckt att det finns en möjlighet i lagstiftningen att lägga ansvaret av den här informationen på apotekspersonal, säger Paulina Tuvendal.
Det innebär att Naloxon kan bli receptfritt och börja säljas på apotek. Det som nu återstår är att ett läkemedelsföretag ska inkomma med en ansökan om receptfrihet för den svenska marknaden.
Paulina Tuvendal säger att Läkemedelsverket har förberett allt de kan så långt som det är möjligt för att motgiftet ska kunna rullas ut.
Ministern: ”Glädjande”
Socialminister Jakob Forssmed (KD) tycker att det är mycket glädjande att Naloxon nu kan komma att börja säljas på vanliga apotek i Sverige.
– Jag tycker att det har varit frustrerade att vi vet att det finns något som kan rädda liv men att det inte har gått att göra receptfritt. Det är lite som hjärtstartare på något vis, vi vill ju att hjärtstartare ska finnas tillgängliga. Detsamma borde gälla Naloxon. Det här kommer innebära stora förbättringar, säger Jakob Forssmed.
Han säger också att han personligen har haft kontakt med läkemedelstillverkare och framfört beskedet att den svenska lagstiftningen nu möjliggör receptfri försäljning.
Han delar inte bilden av att regeringens utredare borde ha känt till att lagstiftningshindren var undanröjda redan i juni – eftersom det stod i hans egen rapport.
– Jag har haft ett dialogmöte med Läkemedelsverket och Socialstyrelsen. Och under det mötet rätades alla frågetecken kring detta ut och blev utropstecken, säger Forssmed.
”Inte fler frågetecken än i juni”
Men enligt Paulina Tuvendal på Läkemedelsverket har det inte funnits fler frågetecken nu än i juni.
– Det stora hindret var ju den här lagtekniska biten och den rätades ut där i juni. Det som återstår är att något läkemedelsbolag ska göra en receptfrihetsansökan som vi skall bedöma i vanlig ordning, säger hon.
Jakob Forssmed kan inte kommentera varför det står i utredningen att Naloxon kan bli receptfritt men utredaren säger att det inte går.
– Jag kan bara konstatera att den här möjligheten nu öppnar sig och det gör att fler kommer att ha tillgång till Naloxon.
Utredaren: Kommer dröja med receptfrihet
Regeringens utredare Thomas Lindén som vanligtvis arbetar på Socialstyrelsen säger att frågan om receptfrihet inte var en del av den stora narkotikautredningen utan löpte som en parallell utredning.
– Narkotikautredningens primära uppdrag har varit att se över hur andra yrkesgrupper utanför hälso- och sjukvården ska kunna få tillgång till naloxon.
Det innebär att Lindén kände till att luckan i lagstiftningen för receptfrihet fanns. Men han menar att det fortsatt är en svår och lång process. Och att den lösning som han och regeringen presenterade på en presskonferens kommer att gå att få på plats mycket tidigare.
Hans förslag är att undanta Naloxon från lagstiftningen så att nässprayen ska finnas tillgänglig på platser där personer som behöver den vistas. Till exempel på härbärgen eller hos patrullerande polis.
Han tror inte att receptfrihet för Naloxon är en lösning som kommer att vara på plats i närtid, eftersom inget företag ännu har tagit på sig ansvaret att tillverka Naloxon för den svenska marknaden.
– Om naloxon blir receptfritt är det mycket välkommet. Det kan göra att den som vill och har ekonomisk möjlighet kan köpa produkten, säger Lindén.
Han vill inte säga att han är kritisk till Läkemedelsverkets agerande men understryker att de fick se hans förslag som skulle presenteras på presskonferensen i oktober och att de då inte hade några invändningar.
– Men att ministern väljer att be myndigheterna att titta på frågan om receptfrihet, hindrar inte att ändå gå vidare med vårt förslag. Men då det tar tid att remittera utredningen, sammanställa svar och initiera och genomföra en lagändring, är det mycket positivt om frågan delvis kan få en snabbare lösning innan dess
LÄS MER:Naloxon-nässprayen som räddar tusentals liv
LÄS MER:Missbruksvården välkomnar receptfritt Naloxon
LÄS MER:Regeringens narkotikautredare vill se över strafflagen