Regeringens narkotikautredare vill se över strafflagen

Regeringens beställda narkotikautredning är klar. Och trots att uppmaningen var att behålla den restriktiva narkotikapolitiken, valde utredaren att öppna upp för en översyn av strafflagen.
– Strafflagen innebär i dag en barriär för att söka vård, säger utredaren Thomas Lindén.

ANNONS
|

En utredning för att undersöka fördelarna med att avkriminalisera användningen av narkotika för eget bruk har tidigare efterfrågats av både Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

När det stod klart att narkotikautredningen beställdes med medskicket att Sverige fortsatt ska ha en restriktiv narkotikapolitik, kritiserades den. Det var den förra, S-ledda regeringen som lade beställningen.

Mikael Malm, samordnare med ansvar för psykiatrifrågor på SKR sa att uppdraget var olyckligt.

– Det går inte att titta brett och förutsättningslöst på vården och stödet till personer med skadligt bruk och beroende utan att titta på kriminaliseringen av eget bruk, sa han tidigare till DN.

ANNONS

Men utredaren Thomas Lindén, som annars arbetar på Socialstyrelsen, har ändå berört strafflagen i den utredning som presenterades för socialminister Jakob Forssmed (KD) på torsdagen.

– Personer som är beroende av narkotika ska i första hand få vård och inte straff. Och där ser vi att narkotikastrafflagen utgör en barriär för att söka vård, man kan helt enkelt bli straffad, säger Lindén.

Han säger att åtgärder som finns i andra länder inte är möjliga att genomföra i Sverige på grund av strafflagen.

– Till exempel användarrum eller ”drug checking”.

Beställningen hämmade utredningen

Användarrum är en lokal dit brukare kommer för att ta narkotika. Där finns det vårdpersonal som kan hjälpa till vid eventuella överdoser, men även stötta brukaren att sluta använda droger på längre sikt.

”Drug checking” är en möjlighet för brukare att få testa sin narkotika, som till exempel köpts från en ny leverantör, och där det finns oro att den skulle kunna innehålla föroreningar. I Sverige är det inte möjligt eftersom det är olagligt att ha narkotika, något som Lindén pekar ut som ett problem.

Utredaren säger också att regeringens beställning har gjort att han inte haft möjlighet att lägga fram konkreta förslag i utredningen gällande strafflagen.

ANNONS

– Vi har endast kunnat resonera kring den, säger Lindén.

Jakob Forssmed understryker att det var den förra regeringen som beställde utredningen och att han inte velat tynga den med ”ytterligare arbetsuppgifter”.

Gällande strafflagen sa Forssmed att regeringen nu ser över om personer som döms för ringa narkotikabrott ska få mer vård och stöd.

Ny lag för livsviktigt läkemedel

En annan viktig del i utredningen handlar om läkemedlet Naloxon, en nässpray som man kan ta för att inte få andningsstillestånd vid överdos av opioider. Läkemedlet är receptbelagt i nuläget och något som tidigare efterfrågats var att göra det mer tillgängligt – för att rädda liv.

Thomas Lindén säger att utredningen i första hand tittade på att göra Naloxon receptfritt, eftersom att det är ofarligt och inte har några biverkningar. Men utredaren stötte på problem i lagen, som tydligen gör det mycket svårt att göra ett läkemedel receptfritt som tidigare varit receptbelagt.

I stället föreslår utredaren nu en ny lag som gör att Naloxon ska kunna finnas tillgängligt i fler miljöer. Till exempel på härbärgen, hos socialtjänsten och polisen.

Jakob Forssmed är positiv till det och säger att det är en prioriterad fråga.

– Frågan är mycket viktig. Det har varit frustrerande att vi inte kunnat distribuera Naloxon på ett tillräckligt sätt för att personer som riskerar att ta överdoser och därmed dö inte har haft tillgång till detta.

ANNONS

Forssmed säger att regeringen kommer att titta på de 64 förslag som Lindén lagt fram men han kan inte säga vad de kommer att gå vidare med.

Lindén presenterade också ett kortsiktigt mål: han anser att dödstalen till följd av narkotikanvändning i Sverige skulle kunna sänkas med 20 procent inom fem år.

– Vi måste begränsa tillgången till narkotikan men också sträcka ut en hand till de medmänniskor som har problem. Narkotikaanvändning är ett sjukdomstillstånd som vi måste ha ett pragmatiskt angreppssätt kring, säger han.

Tidigare Socialminister Lena Hallengren (S) tackar nej till intervju om utredningen men hälsar skriftligen att hon ser fram emot att ta del av dess resultat.

”Utredaren har arbetat med ett brett mandat från förra regeringen och fick sedan arbeta kvar vilket gör att det finns goda förutsättningar för att ta utredningens förslag vidare”.

ANNONS