Så ska svenska militärbåtar användas i Ukraina

Regeringen har fattat beslut om det största svenska stödpaketet till Ukraina hittills.
Bland annat ska den ukrainska militären nu får förstärkning av tio svenska stridsbåtar av modell 90.
Under tisdagen fick statsministern demonstrerat för sig hur den skulle kunna användas i strid och GP var på plats.

ANNONS
|

Det är sent på eftermiddagen, strax före skymning när journalister, presstalespersoner och politiker lotsas ut på en udde vid Berga örlogsbas i Haninge utanför Stockholm.

På en presskonferens en timme tidigare förklarade försvarsminister Pål Jonson (M) att stridsbåt 90, som nu ska skänkas till Ukraina, kommer att användas för att försvara landets östkust i Svarta havet. Det är ett område som är avgörande för att upprätthålla exporten av sädesslag, något som är mycket viktigt för Ukrainas ekonomi.

I slutet av en halkig träbro som tar oss ut på en holme ligger den, stridsbåt 90. Den är mörkgrå och rätt stor och ser väldigt mycket ut som en stridsbåt. I den står en militär, grönmålad i ansiktet och med geväret skjutklart. Vi går förbi en liten trädbevuxen kulle. Där gömmer sig fler soldater, alla med stridsmålade ansikten och gevären tryckta mot bröstet. De ler och ställer upp sig med ryggarna mot varandra, de vet att de ska bli förevigade av journalisternas smattrande kameror.

ANNONS

Skott från alla håll

Vi ombeds att ställa upp oss på en brygga ut i vattnet och förse oss med hörselskydd som någon från försvarsmakten ställt fram, det kommer visst att skjutas får vi höra, men bara lösa skott. Det är en simulering och en demonstration av den svenska stridsbåten som är på agendan.

Sist anländer statsminister Ulf Kristersson, finansminister Elisabeth Svantesson och försvarsminister Pål Jonson, alla tre från Moderaterna. Kristersson ler mot journalisterna som står redo med sina kameror och stora, militärgröna hörselkåpor och säger skämtsamt: ”Vad roliga ni ser ut”.

Sen kommer soldaterna ner för kullen och fram till oss på bryggan.

Så plötsligt.

Börjar någon skjuta rakt emot oss från stranden på andra sidan vattnet. Skotten kommer så oväntat att de flesta hoppar till. Ministrarna är noggranna med att hålla allvarliga men neutrala ansiktsuttryck, de vet att de blir fotograferade.

Kristersson åker iväg

Soldaterna med grönmålade ansikten skjuter mot gänget på andra sidan vattnet som skjuter mot oss. Det är bara skott på skott på skott, snabbare än fyrverkerier. Och mitt i allt glider stridsbåt 90 snabbt in. Soldaterna hoppar ombord och båten åker iväg.

Ett par skräckslagna svanar råkar hamna mitt i hetluften, och glider stressat iväg.

ANNONS

Sen plötsligt är det tyst igen, det luktar bara lite krut på bryggan. Stridsbåt 90 kommer tillbaka och statsråden får gå ombord och följa med ut till havs. Kristersson tar hurtigt spjärn mot kanten innan han med ett skutt hoppar ner i luckan, utan att vända sig om och le mot kamerorna.

Stridsbåt 90 visades upp under militärövning på Berga Örlogsbas.
Stridsbåt 90 visades upp under militärövning på Berga Örlogsbas. Bild: Anna Tärnhuvud

LÄS MER:Rekordstort svenskt stödpaket till Ukraina

LÄS MER:Här är Sveriges alla turer mot Natomedlemskap

LÄS MER:Ryska anfall tog civila liv i nordöstra Ukraina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS