Rekordstort svenskt stödpaket till Ukraina

Sverige skickar ett rekordstort stödpaket till Ukraina, värt över sju miljarder kronor. Bland annat skickas artilleriammunition för två miljarder kronor och stridsbåt 90.
– Det är det största stödpaket Sverige har givit till Ukraina hittills, säger försvarsminister Pål Jonsson (M) på pressträffen.
Klockan 14 håller regeringen pressträff från Berga örlogsbas.

ANNONS
|

På tisdagsmorgonen presenterades Sveriges hittills största militära stödpaket till Ukraina, värt 7,1 miljarder kronor. I paketet ingår material ur Försvarsmaktens förråd och pengar för att köpa ny försvarsmateriel att skicka till Ukraina.

Det nya paketet består av 10 stycken stridsbåt 90 och 20 gruppbåtar och undervattensvapen, till exempel minor och torpeder för 1,1 miljarder kronor.

Ukraina får bland annat flera stridsbåt 90.
Ukraina får bland annat flera stridsbåt 90. Bild: Mikaela Landeström/TT

Sjöstedt: ”Skjuts något rätt extremt”

Paketet innehåller också artilleriammunition, robot 70 med ammunition, pansarvärnsrobotar, granatgevär Carl Gustaf och soldatutrustning som handgranater, sjukvårdsmateriel och sjukvårdsfordon för sammanlagt 2,7 miljarder.

– Det skjuts något rätt extremt. Vi pratar inte om tusentals utan ens tiotusentals artillerigranater per enskilt dygn. Ryssarna har en fördel kvantitetsmässigt, medan ukrainarna tvingas ransonera och det får olyckliga konsekvenser, säger Oscar Sjöstedt (SD).

ANNONS

I paketet ingår dessutom 1 miljard för att köpa in krigsmateriel genom olika fonder, samt 1 miljard för att beställa nya stridsfordon 90 till Ukraina.

Slutligen ingår 400 miljoner kronor till olika utbildningsinsatser för ukrainare.

Det största svenska stödpaketet som skickats till Ukraina hittills kostade 6,3 miljarder och innefattade Leopardstridsvagnar och artilleripjäser typ Archer.

Sverige kommer med det nya stödpaketet till Ukraina att ha skickat militärt stöd för cirka 29,3 miljarder kronor.
Sverige kommer med det nya stödpaketet till Ukraina att ha skickat militärt stöd för cirka 29,3 miljarder kronor. Bild: Anders Humlebo

LÄS MER:Ukraina vädjar om stöd från USA efter reträtt

LÄS MER:Regeringen ska skicka 1,4 miljarder i vinterstöd till Ukraina

LÄS MER:Ukrainas mardröm: Flera länder kan minska stödet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS