Bah Kuhnke (MP): ”Jag är djupt orolig”

Årets val till EU-parlamentet kommer att stå mellan en grön politik och en brun. Det menar MP:s toppkandidater som presenterade ny EU-politik på partiets stämma i Örebro.
– Jag är djupt orolig och sorgsen över att det går åt helvete med allt som skapar liv på vår planet, säger EU-parlamentarikern och toppkandidaten Alice Bah Kuhnke (MP).

ANNONS
|

På fredagen presenterade Miljöpartiets toppkandidater politiken inför EU-valet under en pressträff på partiets kongress i Örebro.

Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Isabella Lövin berättade att inför valet i juni 2024 kommer klimat, natur och demokrati att vara prio.

Miljöpartiet vill se ett klimatmål för 2040 där utsläppen minskar med minst 95 procent.

– Vi är på fel sida av 1,5-gradersmålet redan nu, sade Isabella Lövin, tidigare språkrör och EU-parlamentariker, under pressträffen.

MP tänker också jobba för att inga fler utsläppsrätter ska få delas ut efter 2035, vilket kommer att öka kostnaderna för sånt som släpper ut mycket koldioxid och se till att miljarderna i intäkt därifrån används till grön omställning.

ANNONS

Idag går en tredjedel av EU:s budget till jordbruksstöd.

– Vi vill se en enorm förflyttning så att det går till dem som vill bevara den biologiska mångfalden, som vill lagra in mer kol i marken, och som vill arbeta arbeta med naturen, inte mot den, säger Pär Holmgren.

Dyrare att flyga

Till GP säger han att MP vill att det snabbt ska bli dyrare att flyga, och att flygresorna minskar så snabbt som möjligt.

– För det är den sektor där vi i dag inte ser några stora tekniksprång.

Men hur rättvist blir det, när vissa kan flyga och andra inte? Tjänar du inte jättemycket kanske du inte har råd att ta ledigt en månad för att resa lite långsamt, utan det blir flyget eller ingen resa alls?

– Det är kärnan i klimaträttvisan. Det handlar om att förändra synen på arbete, alltifrån att se till att det är lättare att arbeta på distans och fundera på hur mycket vi ska arbeta per vecka.

”Bruna vindar”

Av tradition brukar Miljöpartiet lyckas betydligt bättre i valet till EU-parlamentet än i riksdagsvalet. I senaste valet 2019 fick partiet 11,5 procent. I valet 2014 hela 15,4 procent.

2019 blåste gröna vindar i Europa, med stora klimatdemonstrationer, enligt Pär Holmgren.

ANNONS

– Nu kan man snarare säga att det blåser mörkbruna vindar.

Han menar att högerpopulismen är på frammarsch Europa över, och tar Sverige och Finland som exempel.

Den senaste mandatperioden har partiet genom den gröna gruppen i EU-parlamentet haft stort inflytande för sin storlek och ofta blivit vågmästare och kunnat avgöra frågor, säger Pär Holmgren till GP. Men nu är han orolig över att grupperna till höger växer sig så starka att den gröna gruppen blir utan makt.

– Skillnaden mot 2019 är att jag kände att det fortfarande var möjligt att nå 1,5-gradersmålet. Nu börjar vi på riktigt röra oss in i klimatkrisen, säger Pär Holmgren.

”Djupt oroad”

Partiets förstanamn Alice Bah Kuhnke säger att ökade klimatutsläpp, massutrotning av arter och exploateringen av haven gör att hon är djupt oroad över förutsättningarna för liv på planeten – om inte läget förändras drastiskt.

– Jag är orolig att det kommer att påverka människors möjlighet till försörjning. Att den sociala oron ökar. Att vi kan hålla samman på grund av de sociala konflikterna som också skapas i klimatkrisens spår.

Hon är också kritisk till att den svenska regeringen väljer att lägga krutet på kärnkraft, när det tar tid och utsläppen måste ned snabbt.

ANNONS

– Så det är väldigt mycket som går åt fel håll. Jag förvånas ofta kring det faktum att det inte är massdemonstrationer, säger Bah Kuhnke.

Som förstanamn ser Bah Kuhnke ut att få sitta ytterligare en mandatperiod innan hon behöver lämna plats åt en annan miljöpartist, enligt partiets interna regler.

– Jag känner varje dag att jag gör någonting som gör att jag kan se mina barn i ögonen. Att jag gjorde allt jag kunde och det kommer jag att fortsätta med. Därför är jag så glad för att det snart är valrörelse och vi får chansen igen, säger hon.

LÄS MER:Här är Per Bolunds tips till nya språkröret

LÄS MER:Magnus P Wåhlin vill att MP driver hårdare skattepolitik

LÄS MER:Daniel Helldén: ”Jättekonstigt att jag kallas för höger”

LÄS MER:MP ska fortsätta med två språkrör

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS