Hushåll i Varberg som bor i närheten av Ringhals kommer att höra en varningssignal under måndagskvällen.
Hushåll i Varberg som bor i närheten av Ringhals kommer att höra en varningssignal under måndagskvällen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Varning för kärnkraftsolycka testas under måndagskvällen

Först tjuter Hesa Fredrik klockan 15.00. Några timmar senare ljuder alarm igen – i tusentals hushåll som bor i närheten av ett kärnkraftverk.
Ikväll testas varningssignalen för kärnkraftsolycka och för många är det första gången.
– Beredskapszonen har nu ökats från 15 kilometer till 25 kilometer, säger Daniel Csaki, samordnare för kärnenergiberedskap, Länsstyrelsen Halland.

ANNONS
|

Det är första måndagen i december och dags för kvartalstest av utomhussignalen för viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

Klockan 15.00 tjuter Hesa Fredrik. Signalen består av sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders tystnad emellan under två minuter. I dag följs meddelandet av signalen ”Faran över” av en enda lång signal på trettio sekunder.

Fyra timmar senare ljuder återigen ett larm i tusentals svenska hushåll – bland annat i Halland. I dag testas nämligen varningssignalen för kärnkraftsolycka, vilket görs vid varje kvartalsprov. Men för många är det första gången eftersom allt fler hushåll nu räknas in i beredskapszonerna.

ANNONS

– För många blir det första gången med en varningsmottagare, säger Daniel Csaki, samordnare för kärnenergiberedskap, Länsstyrelsen Halland.

Varningsmottagare testas

För alla som bor inom beredskapszonerna runt ett av Sveriges tre aktiva kärnkraftverk, Ringhals, Oskarshamn och Forsmark, kommer det att höras ett larm – om man fått en varningsmottagare.

Varningsmottagaren är en radio med inbyggd funktion att kunna varna om det skulle ske en olycka på ett av kärnkraftverken.

– Man ska lyssna på varningsmeddelandet och när det är klart kommer radion att fortsätta så man får aktivt stänga av den helt enkelt. Man behöver inte ha på den innan utan den går automatiskt på klockan 19.00.

Utdelningen av den så kallade varningsmottagaren pågår, alla har inte fått sina mottagare än.

Varningsmottagaren delas ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Men efter den 15 januari tar Länsstyrelsen över ansvaret för dem. Då är tanken att det ska gå att hitta både information om mottagarna och möjlighet till efterbeställning på deras hemsida.

– Märker man att mottagaren inte fungerar, kan man höra av sig till Länsstyrelsen, säger Daniel Csaki.

Om larmet går i närheten av dig

  • Gå in och stanna inne. Du har bättre skydd inne än ute.
  • Stäng dörrar, fönster och ventilation. Då kommer inte förorenad luft in.
  • Lyssna på din lokala Sveriges Radio P4-kanal. Där får du höra vad som hänt och vad du bör göra.
  • Hjälp andra. Släpp till exempel in personer som behöver skydd inomhus.
  • Gå inte ut förrän meddelande om att faran är över har lämnats i Sveriges Radio P4 eller genom utomhusvarning.

Källa: MSB.

LÄS MER:Därför kan korta ljud höras från ”Hesa Fredrik”

LÄS MER:Hesa Fredrik hörs inte i Sandared

LÄS MER:Hesa Fredrik stulen – för tredje gången

ANNONS