Heikki Klaavuniemi (SD) petas som regionråd och gruppledare för SD i Västra Götalandsregionen efter två mandatperioder.
Heikki Klaavuniemi (SD) petas som regionråd och gruppledare för SD i Västra Götalandsregionen efter två mandatperioder. Bild: Maja Nilsson

Sverigedemokraterna petar gruppledaren i regionen

Heikki Klaavuniemi (SD) petas som gruppledare i regionen och regionråd, posten han haft de senaste åtta åren. Ny gruppledare är göteborgaren Håkan Lösnitz, som säger att han inte vet varför Heikki Klaavuniemi flyttades bort.
– Helt ärligt så vet jag inte. Det är inget jag drivit på för.

ANNONS
|

Under ett gruppmöte på måndagskvällen röstade Sverigedemokraternas regionfullmäktigegrupp om posterna för den nya mandatperioden. Heikki Klaavuniemi, som under de senaste åtta åren varit regionråd och gruppledare, var inställd på att fortsätta, i vart fall i rollen som regionråd.

Men gruppen ville annorlunda.

Efter votering stod det klart att partiets nya regionråd blir Håkan Lösnitz från Göteborg och Jonas Eriksson från Skövde. Enligt uppgifter till GP blev Heikki Klaavuniemi så besviken över utfallet att han lämnade mötet, något som bekräftas av Håkan Lösnitz.

– Exakt när han gick vet jag inte, men när han inte blev omvald så valde han väl att avvika en liten stund, ja. Med all förståelse. Om man gjort ett bra jobb i åtta år och inte blir omvald så gör väl lite ont, säger han.

ANNONS

Kan bli dramatik

Heikki Klaavuniemi är sparsam i sina kommentarer till petningen. I ett sms till GP skriver han: ”Vi hade ett demokratiskt möte. Tillsättningar av poster medför vad man kan kalla för ”dramatik” ibland. I övrigt hänvisar jag till den nya gruppledaren”.

Att Håkan Lösnitz och Jonas Eriksson tar över som regionråd var i linje med valberedningens förslag. Timothy Tréville är sammankallande i valberedningen. Han säger att det är mycket att ta hänsyn till eftersom det är fem distrikt i regionen och alla önskemål ska vägas samman.

– Det förslag vi lade fram är genomarbetat vad gäller kompetenser och fördelning mellan olika delar av regionen. Och regiongruppen valde att bifalla vårt förslag.

Varför fanns inte Heikki Klaavuniemi med i ert förslag?

– Vi har hittat de kandidater som vi tyckte passade bäst. Det har inget med Heikki eller inte Heikki att göra, vi fann att det här alternativet var bättre.

Enligt den nye gruppledaren Håkan Lösnitz finns det inget missnöje eller interna strider bakom petningen. Han betonar att Klaavuniemi gjort ett bra jobb och säger att de två jobbat tätt ihop de senaste fyra åren.

– Helt ärligt så vet jag inte bakgrunden. Det är inget jag drivit på för. Det är väl bara att valberedningen har känt att de vill ha en förändring, när de sonderat bland distrikten.

ANNONS

LÄS MER:Maktskifte i regionen – S ska styra med MP och V

LÄS MER:Miljöpartiets vändning: Bryter med alliansen i Västra Götalandsregionen

ANNONS