En vy som kommer vara rätt bekant under helgen, om man ska tro SMHi:s prognos.
En vy som kommer vara rätt bekant under helgen, om man ska tro SMHi:s prognos. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

SMHI om helgen: Grått – och kanske snö

Påskvädret är fortfarande höljt i dunkel. Men om man ska sätta en färg på helgen så blir det grått. Och inte nog med det – det kan även bli snö i Västsverige.

ANNONS
|

Våren är här på pappret och snart nalkas påsken. Skärtorsdagen, långfredagen och påskafton innefattas redan av SMHI:s 10-dygnsprognos men väderleken är alldeles för osäker för att meteorologerna ska våga lova några klara besked. Men ett klart besked om den kommande helgen är att det blir oklart.

Molnen kommer att dominera helgen och även dela med sig av en del regn.

– Just nu är det ett lågtryck över Norska havet som trycker ner ett regnområde över Västsverige redan under torsdagskvällen, säger Max Schildt, meteorolog vid SMHI.

Det rör sig om en front med regn och snöfall som drar in över Sverige men för Göteborg väntas mest regnskurar för att väderleken sedan ska stabiliseras något under fredagen.

ANNONS

– Solen kan komma fram stundtals under fredagen. Och ligger solen på kan det bli upp emot tio grader, säger Max Schildt.

Snö och kyla

Det är osäkert exakt var över Västsverige som solluckorna kommer att befinna sig, men solen gör bara ett kort besök. Schildt beskriver lördagen som ”en ganska grå dag” eftersom ett molnområde drar in västerifrån. Under söndagen har det lågtryck som lurat över Norska havet börjat röra sig ner över Skandinavien.

Lågtrycket drar med sig inte bara nederbörd utan även kall luft, vilket gör att termometern kan närma sig nollan i slutet av helgen över Västsverige. Därför finns också en risk för både regn och snö.

– Det kan till och med bli någon minusgrad på sina håll natten mot måndag, konstaterar Max Schildt.

LÄS MER:Snöbrist i Alperna gör Skandinavien till vinnare

LÄS MER:Solfattig februari i södra Sverige

LÄS MER:SMHI varnar för plötslig ishalka i Västsverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS