Vid plötslig ishalka kan det vara klart och fint väder – men ett förrädiskt lager med väta ligger fryst på vägbanan och tar man inte hänsyn finns betydande risk för avåkningar och dikeskörningar.
Vid plötslig ishalka kan det vara klart och fint väder – men ett förrädiskt lager med väta ligger fryst på vägbanan och tar man inte hänsyn finns betydande risk för avåkningar och dikeskörningar. Bild: Grøtt

SMHI varnar för plötslig ishalka i Västsverige

Ett större nederbördsområde rör sig österut. På östkusten är det trafikkaos med stora nederbördsmängder – och på västkusten är det risk för plötslig ishalka på vägar från lördag kväll fram till söndag morgon.

ANNONS
|

SMHI varnar för snabbt tillfrysta vägar från klockan 21 på lördagskvällen till klockan 6 på söndag morgon eller eventuellt lite längre. Detta efter att det först kommer nederbörd som sedan ersätts av ett högtryck med minusgrader.

Det område där det är risk för plötslig ishalka är i inlandet, vilket betyder Lerum, Alingsås, Ale och vidare upp mot Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg. Även Skaraborg och Dalsland samt vidare upp mot Värmland finns risk för ishalka på vägarna.

– Ni får ta del av snöfallet som ställer till det på östkusten, men er region ligger i utkanten av snöfallsområdet, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Högtryck med minusgrader

– Det är inga nederbördsmängder som ger en varningsnivå, men när man rör sig inåt landet, finns det en gul varning för ishalka som gäller till i morgon bitti. Det beror på att det faller blötsnö på vägarna och sedan sker en snabb uppklarning under natten då temperaturen sjunker och det riskerar att frysa på och bli halt.

Snöfallet kommer att dra bort efter midnatt, samtidigt som temperaturen sjunker ned under nollstrecket. Söndagen kommer att ha soligt väder – där temperaturen under söndag morgon stiger till plusgrader igen.

Att tänka på vid plötslig ishalka

  • Trafiken går långsammare på grund av halka.
  • Begränsad framkomlighet på vägar på grund av trafikolyckor.
  • Risk för förseningar inom buss- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Källa: SMHI

LÄS MER:Orange varning för snö i Stockholm och Uppland

LÄS MER:Bakslag för våren – rejält snöfall väntas

ANNONS