Sista jämförbara statistiken – då ökar covid-19-fallen igen

För andra veckan i rad ökar covid-19-fallen i Västra Götaland. Samtidigt ska nu färre testas, vilket gör den 26-procentiga ökningen till den sista som är helt jämförbar med tidigare veckor.
– Var försiktig, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i regionen.

ANNONS
|

Smittspridningen av covid-19 ser ut att vara på väg att öka i Västra Götaland, vilket smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg berättade i en intervju med GP häromdagen.

När förra veckans bekräftade fall nu räknats samman uppgår de till 931 stycken i hela regionen – en ökning med 26 procent mot veckan innan.

– Alla måste vara på det klara med att det finns en smittspridning i samhället. Smittan finns omkring oss. Var försiktig, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Nya rekommendationer 1 november

Även om fallen ökar för andra veckan i rad blir den här uppdateringen den sista som på ett rättvist sätt kan jämföras med tidigare veckor.

ANNONS

Sedan i måndags ska nämligen fullvaccinerade i allmänheten inte testa sig vid symptom, enligt nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Det kan leda till att färre covid-19-fall upptäcks och registreras kommande veckor.

LÄS MER:Färre behöver testa sig – när coronasmittan ökar

Ska stanna hemma vid symptom

Thomas Wahlberg betonar dock att bland annat ovaccinerade och personer inom vård- och omsorg fortsatt ska testas, samtidigt som det fortsatt finns vissa rekommendationer som gäller alla.

– Om du får symptom på luftvägsinfektion måste du stanna hemma. Du kan inte gå till jobb, skola eller andra sammanhang där du träffar andra människor.

LÄS MER:Sveriges hantering av coronapandemin får hård kritik för senfärdighet

LÄS MER:Fortsatt smittspridning av corona att vänta i vinter

LÄS MER:Hallengren tror på den svenska modellen vid framtida pandemier

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS