Så avslöjades familjens miljonbluff av körkortet

Under tio år har Försäkringskassan betalat ut drygt 6,6 miljoner kronor i assistansersättning till familjen för att hjälpa pappan med allt från toalettbesök, matning och påklädning. Men Försäkringskassan började fatta misstankar när mannen förnyade sitt körkort, och det visade sig att han stoppats av polisen när han varit ute och kört bil mitt i natten. – Han är, enligt mig, välfungerande i samhället och visar inget tecken på funktionsnedsättning, säger kammaråklagare Patrik Stintzing.

ANNONS
|

En man i 55-årsåldern, hans flera år yngre fru och deras son i 20-årsåldern som bor på en ort i Västsverige ställs nu inför rätta misstänkta för grovt bidragsbrott. Under ungefär tio års tid ska familjen ha lurat Försäkringskassan på totalt drygt 6,6 miljoner kronor i form av assistansersättning, enligt åklagarens misstankar.

I stämningsansökan, som är inlämnad till Uddevalla tingsrätt, står det att familjen har lämnat oriktiga uppgifter till Försäkringskassan rörande mannens hälsa och vilket behov av hjälp han hade.

– Min uppfattning och mitt påstående är att han inte har varit så dåligt att han har varit berättigad assistansersättning, säger kammaråklagare Patrik Stintzing

ANNONS

Han anser att det rör sig om ett grovt brott eftersom "den rört betydande belopp samt ingått i en verksamhet som utövats systematiskt och i större omfattning och varit av samhällshotande natur".

LÄS OCKSÅ: Så avslöjade fotbollsbilderna miljonfusket

"Fullständigt behov av hjälp"

I ett läkarutlåtande från 2001 står det följande om hans diagnos: "organisk personlighets- och beteendestörning, ospecificerad form". Och i ett intyg stod det att mannen hade "ett fullständigt behov av hjälp med hygien, torkas även av hustrun efter toalettbesök. Kan inte klä sig själv, matas av hustrun. Sitter helt apatisk om inte hustrun sysslar med patienten".

År 2001 anställdes hustrun som hans personliga assistent och 2014 anställdes även sonen, som numisstänks för att ha varit inblandad i att lura försäkringskassan på 3,5 miljoner kronor av totalbeloppet. I stämningsansökan framgår det att paret har stått fast vid uppgifterna rörande mannens mående och behov när man omprövat vilken rätt han har till assistansersättning vid flera tillfällen mellan 2001 och 2017

De ska också ha fyllt i tidrapporter som legat till grund för utbetalningen av ersättning, men enligt åklagaren har det arbetet inte utförts.

Åklagaren skriver dessutom att familjen bodde utomlands under flera år. Då i "stat som inte ingår i EU eller EES-området" och därmed hade de då inte rätt att få någon assistansersättning, men under denna period fick de ändå 2,1 miljoner kronor.

ANNONS

Körkortet avslöjade honom

I början av april förra året gjorde försäkringskassan en anmälan om misstänkt brott rörande assistansersättningen. De misstänkte då att mannen "grovt överdrivit sitt hjälpbehov" och på så sätt felaktigt beviljats assistansersättning.

Och bluffen hade avslöjats av mannens körkortsmiss.

– Försäkringskassan såg att han hade förnyat sitt körkort och ville veta om han fanns registrerad för någon trafikförseelse. Då visade det sig att det finns en trafikförseelse från 2015. De började utreda detta och sedan kopplades polisen in, berättar Patrik Stintzing.

Polisen började kartlägga mannens vanor och spana på honom. I ett spanings-PM framgår det att en patrull sett hur mannen varit och handlat mat med sin fru och att han kundelasta in varorna i bilen för att sedan köra bilen därifrån. En kort stund senare ska han ha tagit ut pengar vid en bankomat och träffade därefter på en bekant som han började prata med. De två männen gick tillsammans till en matvagn där den misstänkte köpte en tunnbrödsrulle – allt detta utan hjälp från sin fru eller någon annan.

Flera av händelserna har filmats av polisen.

– Man har delvis följt efter och spanat på honom och sedan finns det en hel del filmmaterial från andra vardagliga händelser så som köp i affärer, automatuttag, tankning av bil ochsådana saker, berättar Patrik Stintzing.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Höjt straff för "Casinokvinnan" efter assistansbedrägeri

"Kissar på mig"

Nu åtalas familjen för att ha begått brott under en tioårsperiod men åklagaren tror att det pågått längre än så.

– Det tror jag men det är så långt som preskriptionstiden sträcker sig. Så även om det skulle ha varit så är de gärningarna preskriberade i dag, säger Patrik Stintzing och konstaterar att det är svårt att säga när det hela startade.

– Vi har sett att första gången det beviljas assistansersättning är 2001. Sedan har man vidhållit samma berättelse, samma symptom, men utredningen sträcker sig för vår del inte längre än till 2007.

Familjen riskerar nu ett mångårigt fängelsestraff.Spannet går mellan fängelse i sex månader och sex år.

Förnekar brott

Familjemedlemmarna själva förnekar brott. Mannen själv menar att han visst är sjuk. I polisförhör har han sagt att han är psykiskt sjuk på grund av vad han varit med om.

– Jag får mardrömmar och ser saker som att någon vill döda mig. Under den mesta tiden får jag tankar att jag inte ville leva mer. Ibland ser jag fåglar och djur, men mest människor som vill döda mig.

Han säger till polisen att han behöver hjälp med "allt".

– Jag kissar på mig, och även bajsar på mig. På toaletten har jag ingen kontroll, ibland ramlar jag ned på golvet, sa han bland annat.

ANNONS

Försäkringskassan kräver pengarna tillbaka

– Han gör gällande att åklagaren har fel i det avseendet. Hans uppfattning är att han är så sjuk att han är i behov av assistansersättning, säger hans advokat Bo Hallberg.

Hur förklarar han de bilder som finns där han bland annat kör bil och handlar?

– Vissa dagar har han mått bättre och de dagarna har det hänt att han har gjort saker som vanliga människor klarar av att göra. Det är liksom inte den normala tingens ordning utan det hör till ovanligheten att han klarar av att göra sådana saker enligt honom själv, säger Bo Hallberg och forsätter.

– Han nekar till brott och gör gällande att han har haft rätt till assistansersättning,det är även den uppgiften som den medtilltalade hustrun har uppgett.

Försäkringskassan har yrkat på att familjen ska betala skadestånd på 6,6 miljoner kronor till dem.

ANNONS