Så avslöjade fotbollsbilderna miljonfusket

ANNONS
|

Försäkringskassan misstänkte att mannen fejkat sina besvär för att hans fru och mamma skulle få assistansersättning.

Efter att ha tittat runt på internet hittade myndigheten bilder från olika fotbollssammanhang. Bilderna på mannen skilde sig kraftigt med hur han själv beskrivit sin situation. "Utifrån bilderna att döma så verkar (mannen) vara kapabel att gå och stå utan kryckor samt kunna använda sina armar och händer", skrev Försäkringskassan i en anmälan om misstänkt brott.

Myndigheten vände sig då till polisen.

Bevisen mot mannen

I polisanmälan framgår det att mannen för ungefär 25 år sedan ska ha fått Multipel Skleros (MS). Mannen blev allt sämre och han fick snart rätt till assistansersättning.

ANNONS

Enligt mannens uppgifter ska han ha saknat motorik i sina armar och händer. Han kunde bara gå kortare sträckor med kryckor, annars krävdes permobil. Han klagade på ständig yrsel och att han ramladeofta. Han påstod att han inte kunde "förflytta sig själv utan mänskligt stöd". Han ska ha rullstol "men orkar själv inte rulla den". Han skulle enligt egna uppgifter inte kunna hålla ett glas med ena handen. Han behövde hjälp med att skriva. Han ska ha behövt specialglasögon för att han hade problem med synen.

Men.

Förutom fotbollsbilderna, där han står själv, sitter på huk utan hjälp och håller i saker, finns en rad annan bevisning som talar emot mannens version, enligt åklagaren.

Däribland hans egna bilder på hur han dricker öl, står med en tennisracket i handen och hur han befinner sig utomhus utan specialglasögonen.

Som bevisning finns också polisens totalt 55 minuter långa spaningsfilm. Här har polisen fångat mannen på film bland annat när han handlar inne i ett byggvaruhus, hur han rör armarna besvärsfritt, hanterar en mobil och bär en inköpskorg utan problem.

Och förra sommaren åkte han och dottern på en veckas semester till Turkiet. De bodde på ett all inclusivehotell - utan några hjälpmedel eller annan assistens, vad åklagaren kunnat få fram.

ANNONS

Försäkringskassan konstaterar att MS är en "fortskridande sjukdom", därför är det "orimligt att anta att det skulle ha inträffat en förbättring av (mannens) fysiska kondition sedan diagnosen fastställdes på 90-talet".

Mamman och hustrun skötte mannen

Mannens hustru och mamma ska, enligt handlingar till Försäkringskassan, ha varit de som tog hand om mannen "varje dag utan t ex helgledighet, sjukfrånvaro, semesterledigheter eller annan frånvaro de senaste åren", skriver Försäkringskassan.

Nu har trion åtalats för grovt bidragsbrott vid Södertörns tingsrätt.

Åklagaren skriver att Försäkringskassan betalat ut totalt nästan 10,5 miljoner kronor i assistansersättning till mannen, hans hustru och mannens mamma.

Enligt åklagarens misstankar ska detta ha skett mellan den första augusti 2007 till och med 31 juli 2015.

Mamman misstänks dockför att ha varit inblandad mellan 2009 och juli 2015. Under den här tiden ska trion halurat Försäkringskassan så att de betalat ut runt 3,5 miljoner kronor, vilket är en del av totalbeloppetenligt åklagaren.

Blir värre och värre

Själva brottet är att de misstänks för att ha ljugit om mannens hälsotillstånd och överdrivit hans hjälpbehov.

Mamman och hustrun ska ha gjort egna tidredovisningar och själva skrivit under dem, dessutom ska de utförda assistanstimmarna inte ha stämt med verkligheten. Utöver detta finns uppgifter om att mamman varit på ett annat jobb, med en annan arbetsgivare vid samma tidpunkter som de påstår att hon hjälpt sin son.

ANNONS

Åklagaren anser att det rör sig om grovt brott.

– Det är grovt med hänsyn till att det är under lång period, det rör sig om mycket pengar, och sedan har de använt urkundsförfalskning, säger kammaråklagare Susanne Öhbom.

Åklagaren yrkar på att de ska betala tillbaka alla pengar till Försäkringskassan - och då med ränta.

Alla tre nekar till brott. För Aftonbladet, som var de som först uppmärksammade miljonfusket, påstår mannens advokat att polisen med sin bevisning inte kan ge en helhetsbild av situationen.

– Den blir bara värre för varje år. Polisen har tagit bilder vid två-tre tillfällen där det ser ut som om han inte har alltför stora problem att röra sig, säger Tomas V Wellton till tidningen.

Inte medvetet lurat

Han påstår också att mannen inte medvetet försökt lura Försäkringskassan.

– Min klients sjukdom innebär att han har dåliga och ljusare dagar. Det finns läkarutlåtanden som styrker det, säger Tomas V Wellton till Aftonbladet.

Under rättegången kommer en läkare att berätta om mannens sjukdom "till styrkande av att (han) inte haft funktionsnedsättning eller hjälpbehov av den grad som angetts till försäkringskassan och att han inte haft rätt till assistansersättning".

Dessutom kommer poliser och häktespersonal vittna om att de sett hur mannen kunnat röra sig fritt, ta på sig kläder utan hjälp, äta själv och att det inte fanns några hjälpmedel i hemmet, bland annat.

ANNONS

Rättegången kommer att hållas i februari.

– För grovt bidragsbrott är det fyra års fängelse som max, det är svårt att säga nu, säger kammaråklagare Susanne Öhbom.

Mannen är inte häktad.

ANNONS