Regionstyrelsen vill lägga 133 miljoner på löneökningar 2022

Västra Götalandsregionens tidigare lönesatsning anses inte ha varit tillräcklig. Nu vill regionstyrelsen lägga ytterligare 133 miljoner kronor på höjda löner, i hopp om att stoppa personalflykten.
Satsningen riktas mot dygnetruntvården på sjukhusen, där utvalda yrkesgrupper ska få ta del av pengarna.

ANNONS
|

Det är svårt att behålla och rekrytera medarbetare med rätt kompetens inom sjukvården, konstaterar styrande politiker i Västra Götalandsregionen. Särskilt stora utmaningar ser man inom de verksamheter som behöver fungera dygnet runt.

Regionstyrelsen föreslår därför att 133 miljoner kronor avsätts till en särskild lönesatsning från och med 1 maj i år. Pengarna ska gå till sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker.

– Det är den legitimerade vårdpersonalen som finns, som vi nu riktar oss till, och det är de vi har bemanningsproblem med, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

De fem styrande partierna i Västra Götalandsregionen (M, C, KD, L, MP) lade fram förslaget och menar att det behöver bli mer attraktivt att jobba i dygnetruntvården.

ANNONS

Eliasson (S): ”En panikåtgärd”

Övriga partier i regionstyrelsen hade inte mycket att invända mot att högre löner behövs. Regionrådet Helén Eliasson (S), vars parti alltså röstade för förslaget, är ändå inte helt nöjd med att satsningen kommer nu.

– Jag tycker att det är en panikåtgärd. Man skulle ha gjort det här mycket tidigare. Vi ser kompetensflykten och vi ser att det behövs avsättas mycket mer resurser till lönerna efter den här pandemin, där många är trötta.

Hon pekar på att Västra Götalandsregionens löner ligger under rikssnittet, och är också kritisk till att flera yrkesgrupper som också arbetar i dygnetruntvården undantas.

– Det är ett besked vi välkomnar, men det räcker inte på långa vägar för att lösa våra utmaningar med kompetensförsörjningen.

Särskild lönesatsning sedan tidigare

Men satsningen på 133 miljoner kronor är inte den första riktade lönesatsningen i år. Regionen har sedan tidigare beslutat att avsätta 700 miljoner kronor till höjda löner under en treårsperiod med start 2022.

Nu ser alltså politikerna att den satsningen inte har löst utmaningarna, som man menar har vuxit med en ökad arbetsbelastning under covid-19-pandemin. Johnny Magnusson (M) pekar på att den här satsningen blir mer träffsäker.

Socialdemokraterna kallar det en panikåtgärd och menar att problemen varit kända, vad tänker du om det?

ANNONS

– Kända har de väl varit på sitt sätt, men faktumet att vi fått det svårare att fylla på med nya medarbetare i just de här befattningarna har kommit mer och mer tydligt det senaste året. Då försöker vi möta det. Sedan om de vill kalla det panik får det stå för dem.

Förslaget om den extra lönesatsningen fick grönt ljus av regionstyrelsen på tisdagen, men behöver också klubbas av regionfullmäktige.

Sjukhusdirektörer med åtgärder för sjuksköterskor

Även regionens sjukhusdirektörer aviserade på tisdagen problemen med att, framför allt sjuksköterskor, lämnar dygnetruntvården i Västra Götalandsregionen.

En åtgärd direktörerna presenterar, med anledning av det, gäller just lönen. Sjuksköterskor inom dygnetruntvården kommer att ”prioriteras” i årets löneöversyn samtidigt som sjukhusen använder pengar till en extra lönesatsning som motsvarar 2 000 kronor i år.

Vårdförbundet välkomnar att det satsas. Från fackförbundet Kommunal kommer dock kritik mot att alla undersköterskor – som också arbetar i dygnetruntvården – undantas från ännu en satsning.

– Det är så typiskt Västra Götalandsregionen och politikerna att de bara ser akademiker. Jag tycker det är pinsamt, för det är våra medlemmar som arbetar närmast patienten, säger Christine Marttila, ordförande för Kommunal på Östra sjukhuset.

LÄS MER:Tilläggsbudget klubbad – en miljard extra till sjukvården i regionen

LÄS MER:Östra sjukhuset har flest anmälningar i förlossningsvården

LÄS MER:Vårdlöner i Västra Götaland höjs med 700 miljoner i nya budgeten

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS