De fem gruppledarna i Grönblå-samverkan. Från vänster: Conny Brännberg (KD), Ulrika Frick (MP), Johnny Magnusson (M), Kristina Jonäng (C) och Jonas Andersson (L).
De fem gruppledarna i Grönblå-samverkan. Från vänster: Conny Brännberg (KD), Ulrika Frick (MP), Johnny Magnusson (M), Kristina Jonäng (C) och Jonas Andersson (L).

Vårdlöner i Västra Götaland höjs med 700 miljoner i nya budgeten

Vårdlönerna i Västra Götaland ska höjas med 700 miljoner kronor under de kommande tre åren. Men trots budgetsatsningen från det grönblåa-styret i regionen ser lönerna ändå inte ut att kunna matcha rikssnittet.
– Det är tveksamt. Vi är så stor del av Sveriges sjukvård. När vi höjer lönerna ökar även rikssnittet, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

ANNONS
|

Grönblå-samverkan, som styr i Västra Götalandsregionen, presenterar nu sin budget för 2022. Totalt rör det sig drygt 60,7 miljarder kronor där posterna för samtliga av regionens områden minst skrivs upp med två procent, vilket ligger i linje med SKR:s så kallade prognos över landstingsprisindex på 2,1 procent.

Det innebär att samtliga områden får åtminstone lika mycket pengar som verksamhetens kostnader under 2021. Med andra ord blir det inga regelrätta nedskärningar.

– Alla verksamheter får en minst två procents uppräkning. Det summerar till en miljard och 172 miljoner kronor, som är ett högst betydande belopp, säger Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen.

ANNONS

LÄS MER:Sjukhusen i Västra Götaland slipper betala tillbaka 690 miljoner

Skatten höjs inte

Regionskatten kommer att lämnas oförändrad och en reserv på strax över 800 miljoner kronor kommer att finnas om det skulle uppstå oförutsedda kostnader.

En av satsningarna handlar bland annat om hur man ska få ordning på vårdköerna, ett problem som fanns redan innan pandemin men som nu förvärrats kraftigt.

– Det handlar säkerligen om belopp uppemot en miljard kronor, och säkerligen också över miljarden, med tanke på hur mycket vård vi klarar av att leverera med tanke på att personalen är väldigt sliten, säger Johnny Magnusson.

En budgetsatsning som sticker ut är de drygt 700 miljoner kronor som under de kommande tre åren ska läggas på vårdpersonalens löner i Västra Götaland, då regionen historiskt sett legat under rikssnittet. Under 2022 kommer 235 miljoner att skjutas ut till lönesatsningen.

Hur kommer det sig att vårdpersonal har sämre löner i Västra Götaland än övriga landet?

– Det finns två huvudförklaringar. Det första är att löneläget i Västra Götaland är lägre än i Mälardalen. Möjligheten att hitta kompetent personal är mycket bra, precis som i Stockholm, men väldigt svår i Norrlandslänen och lite varstans, vilket gör att lönerna varierar kraftigt. Det är en historisk sak som funnits sedan jag kom in i regionen 2006, säger Johnny Magnusson.

ANNONS

Kommer ni ikapp nu?

– Det är tveksamt. Vi är så stor del, nästan 20 procent, av Sveriges sjukvård. När vi höjer lönerna ökar även rikssnittet.

Exakt hur stor uppskrivningen blir sett till procent är i dagsläget oklart.

Pengar till klimatet

Ett av de större anslagen, en miljard under de kommande tre åren, går till regionutvecklingsnämnden. Där handlar det om breda satsningar på samarbeten med näringslivet, digitalisering, life science, elektrifiering och klimatinsatser.

– Alla företag som vill skapa jobb och utveckling i framtiden förstår att det är nödvändigt att jobba med klimatet. Vi från Västra Götalandsregionen vill vara med i det här och ge den där extra skjutsen, säger regionrådet Kristina Jonäng (C).

LÄS MER:Länsstyrelsen: Planerna för Sahlgrenska Life oacceptabla

LÄS MER:Omfattande rivningar när nya Sahlgrenska byggs

Kollektivtrafiksatsningar skjuts upp

Det grönblåa-styret talar också om en omstart av kollektivtrafiken efter pandemin.

– Vi står redo att få tillbaka våra resenärer, sedan är det självklart att vi har backat många år vad gäller resandeutvecklingen. Vi kommer inte bygga ut trafiken just nu, utan det får ske när vi återhämtat och är tillbaka på samma nivå som innan pandemin, säger regionrådet Ulrika Frick (MP),

Hon säger att återhämtningen lär dröja till minst 2024. Det innebär att vissa planerade satsningar hotas, men enligt Frick kommer satsningar på spårvagnsnätet att ligga fast.

ANNONS

– Just nu måste vi fokusera på att återhämta resenärer.

LÄS MER:Beslutet: Västtrafik ska göra färre resor – och lägga satsningar på is

ANNONS