Polisen om bränderna: Måste få ett stopp

Brandkaos och larm om giftig gas präglade torsdagsnatten i Trollhättan. 34 bilar förstörts och en radhuslänga har brunnit ner. På fredagen meddelar polisen att två unga män har anhållits, misstänkta för grov mordbrand.

ANNONS
|

Flera brandlarm rasade in från olika platser i Trollhättan under torsdagskvällen. Bilar sattes i brand och en hel radhuslänga stod i lågor vilket resulterade i en lång och intensiv natt för polis och räddningstjänst.

Vid 21-tiden på fredagen meddelar polisen att två män i 20-årsåldern har gripits under eftermiddagen och kvällen. De sitter nu båda anhållna, misstänkta för grov mordbrand.

Flera vittnen har sett unga personer springa från brandhärdarna. Polisen misstänker nu att det rör sig om en samordnad attack i staden.

– Att de tycks vara samordnade och synkade ser vi väldigt allvarligt på, säger Jenny Wester, lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal under fredagen.

ANNONS

Parkeringshus avspärrat

Parkeringshuset Merkurius brann kraftigt under natten. Vid 17-tiden på fredagen är byggnaden helt avspärrad. Orsaken är att polisen inte kan utesluta att dess konstruktion påverkats av den kraftiga värmeutvecklingen under branden.

Ingen får nu vistas i byggnaden, förrän en besiktning har genomförts. Enligt polisen ska den påbörjas på tisdag nästa vecka, och därefter hoppas polisen kunna göra en brottsplatsundersökning i byggnaden.

Uppgifter: Hämndaktion efter insatsstyrkans tillslag

En teori är att det ligger gängkriminella bakom. Något som Aftonbladet fått uppgifter om och som även P4 Väst rapporterar.

Polisens insatsstyrka ska under torsdagen ha gripit en ung man, med koppling till ett kriminellt gäng, i Trollhättan, enligt uppgifter till Aftonbladet. Mannen anhölls, misstänkt för grovt vapenbrott, och nu misstänker polisen att nattens bränder var en hämndaktion för tillslaget, enligt tidningens uppgifter.

Enligt radion har flera ingripanden mot kriminella genomförts i området den senaste tiden.

– Vi har jobbat väldigt aktivt mot den kriminella miljön den senaste tiden och gjort ingripanden mot kriminella aktörer de senaste dagarna. Och jag vet att det är ett missnöje bland de här kriminella mot polisen, säger Jenny Wester till P4 Väst.

Jenny Wester, lokalpolisområdeschef Östra Fyrbodal.
Jenny Wester, lokalpolisområdeschef Östra Fyrbodal. Bild: Polisen

Polisen: ”Vi kraftsamlar”

Någon liknande brandrelaterad händelse i Trollhättan kan polisen inte dra sig till minnes i staden och under fredagen har ett intensivt arbete påbörjats. Polisen har förstärkt sin närvaro i staden, och man har bland annat knackat dörr och pratat med vittnen.

ANNONS

– Vi kraftsamlar nu för att Trollhätteborna ska kunna känna sig trygga, säger Jenny Wester.

Samtidigt vädjar hon till allmänheten om tips för de som kan ha sett något i samband med bränderna. Även kommunstyrelsens ordförande kommenterade nattens händelser under en pressträff.

– Detta illdåd är oacceptabelt, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S).

Stor belastning

För den lokala räddningstjänsten, Närf, blev det en enorm belastning och närmare 50 personer arbetade med att släcka bränderna, då de stöttades upp från flera andra stationer.

– Åtta stationer med fem eller sex man från varje var igång. Det var Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla, Vargön, Sjuntorp, Högsäter, Brålanda samt en extra inkallad styrka, säger Simon Willner, vakthavande befäl vid Närf.

Extra resurser

Tidigare under dagen kommenterade Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i polisområde Väst, nattens händelser i Trollhättan för GP.

Hur skulle du summera natten som har varit?

– Hektisk. Det här är något vi måste få stopp på.

Kan man se en liknelse mellan händelsen i Trollhättan och bränderna på Frölunda torg för ett par år sedan?

– I händelsen på Frölunda torg hade vi ganska snabbt en bra bild över vilka det var som låg bakom. Att det rörde sig om gängkriminella, säger Hans-Jörgen Ostler.

ANNONS
Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst.
Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst. Bild: Polisen

Efterlyser tips om avvikande inköp

I en intervju med lokalpolisområdeschefen Jenny Wester som Sveriges radios program Studio ett gjorde under fredagseftermiddagen berättade hon om hur underrättelser är en viktig del i att få tag i gärningsmännen. Hon uppmanar allmänheten att bidra med tips och vittnesuppgifter.

– Det kan handla om personer eller fordon i samband med bränderna på de här olika platserna under gårdagen. Men vi är också intresserade av om man har sett till exempel någon udda tankning vid någon bensinstation eller någon form av avvikande inköp av bensin eller brännbar vätska. Det kan vara jättevärdefullt, säger Jenny Wester till Sveriges Radio.

Enligt lokalpolisområdeschefen är det ibland just allmänhetens tips som blir den sista pusselbiten som leder till att polisen kommer framåt i sitt arbete.

LÄS MER:Bränder på flera ställen i Trollhättan

LÄS MER:Fredrik vittne till branden i centrala Trollhättan: Det bara exploderade”

LÄS MER:Trollhättebon Catharina Häll: ”Luktar rök i hela stan”

ANNONS