Bränder på flera ställen i Trollhättan

Flera kraftiga bränder har rasat i Trollhättan under natten till fredag. Räddningstjänsten har fått kämpa mot lågorna på flera håll och en varning om giftig rök i staden fick utfärdas. Enligt polisen tycks det röra sig om någon typ av samordnad attack.
– Det luktar rök i hela staden. Jag ringde 112 och de sa till mig att jag skulle stanna inomhus och stänga all ventilation eftersom röken är giftig, berättade ett vittne under kvällen.

ANNONS
|

Larmen började komma in om flera bränder i Trollhättan strax efter klockan 22. Det rörde sig om en rad bilbränder och bränder i byggnader. Totalt ska det röra sig om sex olika bränder runt om i staden.

Det började med en brand i en studentbostad på Karlstorpsvägen. Där fick räddningstjänsten rycka ut tillsammans med polis och ambulans till adressen samtidigt som flera andra larm började trilla in.

Det rörde sig om en brand i ett flerfamiljshus, en bilbrand på Hjortmossegatan, en bilbrand på Bergkullevägen, en bilbrand på Södra Malögavägen, en brand i parkeringshuset Merkurius, en bilbrand i höjd med Paradisskolan och en bilbrand på Lextorpsvägen.

ANNONS

När det kommer till studentbostaden på Karlstorpsvägen var byggnaden tom och ingen ska ha kommit till skada.

Flera insatser på gång

– Alla ska vara ute ur byggnaden, det rör sig troligtvis om ett rivningshus. Ingen är förd till sjukhus, sade SOS Alarms pressjour.

Räddningstjänsten bekräftade tidigt att det brann på flera håll under kvällen och inpå natten, men tillade att de inte hann lämna några detaljer kring händelsen just då.

– Vi har flera insatser på gång i Trollhättan. Det är två kraftiga bränder och massa bilbränder. Vi har inte tid att säga mer nu, säger räddningstjänstens inre befäl, runt klockan 23.

”Luktar i hela staden”

Ett vittne berättade att hon såg hur stora eldslågor och svart rök bolma ut ur byggnaden från den översta våningen på parkeringshuset.

– Det luktar rök i hela staden. Jag ringde 112 och de sa till mig att jag skulle stanna inomhus och stänga all ventilation eftersom röken är giftig, säger hon.

Vid 01-tiden utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

När polisen summerar nattens händelser under morgonen kan man konstatera att det bara varit materiella skador som uppstått i samband med de sex bränderna och att ingen har kommit till fysisk skada.

ANNONS

Inga gripna

– Vi kan naturligtvis inte utesluta att dessa bränderna var en samordnad aktion. Nu startar ett stort arbete med att utreda det här, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Ingen är gripen i samband med händelserna men enligt flera vittnen ska unga män setts springa från flera av brottsplatserna. Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att gängkriminella kan ligga bakom bränderna. Något som Hans-Jörgen Ostler inte kan kommentera.

– Utredarna har säkert vissa idéer om vilka som ligger bakom det här, men det är mer än vad jag vet eller kan uttala mig om, säger han.

Gick upp i stabsläge

Några timmar senare, när det värsta hade lagt sig, kunde räddningstjänsten berätta mer om bränderna i Trollhättan.

– Släckningsarbetet har gått ganska bra och branden vid Merkurius är helt släckt nu. Det vi gör där nu är att kolla temperaturen så att den har sjunkit i bilarna inne i parkeringshuset, säger Johan Bäckström, räddningstjänsten vakthavande befäl vid Norra Älvsborgs räddningsförbund, Närf, och tillägger att de snart kan lämna platsen.

Räddningstjänsten kommer låta flerfamiljshuset vid Karltorpsvägen att brinna ner helt under kontrollerade former och beräknas vara kvar på plats för bevakning under hela natten.

– Vi har också gått upp i stabsläge och kallat in extrapersonal som jobbar med planering och information. Vi har en räddningsledare på plats inne i staden och vi kommer att hålla på en stund till i stabsläge, säger Bäckström strax efter klockan 02.

ANNONS

Under fredagsmorgonen ska alla bränder i Trollhättan vara släckta.

Film av Andreas Olsson.

Tre busslinjer som går förbi de olika platserna fick ställas in till följd av bränderna, enligt Västtrafiks störningskoordinator Jonathan Nord Ekfeldt. Det gällde linje 21, 24 och 65.

Ingen gripen eller misstänkt

Med anledning av bränderna fick polisen i Fyrbodal förstärkning från andra områden.

– Just nu är läget relativt lugnt, och det har inte varit bråk eller stökigt på någon av platserna. Men vi är kvar och biträder räddningstjänsten i deras arbete, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen, vid 00.30-tiden.

Polisen tror dock att bränderna är anlagda.

– Vi misstänker ju det, framför allt för att det börjat brinna samtidigt på flera olika platser. Det verkar ju vara någon form av samordnad aktion, men anledningen till detta vågar jag inte spekulera i, säger Göran Carlbom, och tillägger:

– Ingen är gripen eller misstänkt för något i nuläget.

Ärendena rubriceras i nuläget bland annat som grov mordbrand och några av platserna kommer att spärras av för en teknisk undersökning så snart det är möjligt.

– I nuläget är de olika händelserna rubricerade som skadegörelse genom brand och upp till grov mordbrand, det är lite varierat. Vi är kvar i staden och arbetar trygghetsskapande, säger Ove Larsson, jourhavande förundersökningsledare, strax efter klockan 05 på fredagsmorgonen.

ANNONS

Film av efteskiphoto.se

Polisen: ”Inga personskador”

Enligt TTELA:s reporter som befann sig på plats vid en av bränderna fick människor i området inte vara utomhus på grund av giftig rök. Och en annan reporter berättade att det var ett stort polispådrag i stort sett hela Trollhättan.

Polisen har inte fått till sig att någon person ska ha kommit till skada i samband med bränderna.

– Det ska inte ha blivit några personskador, säger Göran Carlbom.

Under natten var ingen gripen eller misstänkt.

Filmer av efteskiphoto.se

ANNONS