Polischefen: "Ta tillbaka Lassalyckan"

Det har gått drygt två veckor sedan kvinnan i 60-årsåldern hittades mördad i ett motionsspår i Ulricehamn. Och fortfarande går den misstänkte gärningsmannen lös. Tidigare har polisen vädjat till allmänheten att inte röra sig ensamma ute kring brottsplatsen. Men nu går polisen ut och säger att det inte finns skäl att tro att mördaren ska slå till igen. I stället vill man att invånarna ska börja leva som vanligt igen. – Och ta tillbaka Lassalyckan som område, säger lokalpolisområdeschefen Tomas Stakeberg Jansson.

ANNONS

Tisdagen den 24 oktober åkte en kvinna i 60-årsåldern till Lassalyckans motionsområde i Ulricehamn. Hon sa att hon skulle vara hemma igen någon gång mellan 16.00–17.00.

Men hon kom aldrig hem igen.

Under kvällen larmades polis som sökte efter henne i området. Och strax innan klockan 21.00 hittades hon död i anslutning till motionsspåret.

Enligt polisen pekar det mesta på att kvinnan har blivit utsatt för ett brott och en förundersökning med rubriceringen mord alternativt dråp inleddes tio minuter efter att hon hittades.

LÄS MER:Misstänks ha mördats – polisen söker tips om bil

Man anhölls – och släpptes

Några dagar efter mordet anhölls en man i 30-årsåldern misstänkt för mordet men han släpptes snart.

ANNONS

– Han anhölls på den allra lägsta graden av misstanke och åklagaren har fortfarande inte skrivit av honom från utredningen utan avvaktar vissa saker. Så han är fortfarande misstänkt på den lägsta graden, säger Göran Arvidsson, kommissarie vid polisen i Borås.

Finns någon annan misstänkt?

– Vi har inga andra skäliga misstänkta i ärendet nu.

Tidigare i veckan gick polisen ut och sökte vittnen som sett kvinnans bil, vit Volkswagen Tiguan, i området.

– Vi har fått in någon information men vi vill gärna ha in mer, säger Arvidsson och säger att de vill ha in uppgifter från alla som kan ha sett något.

– Det är framförallt i området Lassalyckan som vi är intresserade av information från. Personer som har mött någon som uppträder konstigt eller man känner obehag inför. Inte kanske bara på morddagen utan även tidigare och även om man mött en sådan person i Ulricehamn så är vi intresserade av det.

Hur arbetar ni just nu?

– Vi följer upp och kartlägger alla tips, alla spår. Det gäller allt från personer som har vistats i området till kartläggning av offer. Vi följer upp personer som vi får in tips på och dylikt, säger Göran Arvidsson.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Polisens olika spår i jakten på misstänkte mördaren i Ulricehamn

Synliga i motionsområdet

Samtidigt arbetar polisen trygghetsskapande i området.

– Vid olika tillfällen på dygnet har vi en ökad närvaro uppe på Lassalyckan. Det kan vara både när det är mycket folk men även när det är lite färre folk. Med jämna mellanrum åker i upp med polisbil och är synliga där uppe. Och i hela Ulricehamn har vi högre närvaro än innan, berättar lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson.

Inledningsvis gick polisen ut och sa att man helst inte skulle gå ut ensamma i skogarna runt Lassalyckan.

– Då vi inte kan garantera att det här handlar om en person som kan slå till igen, sa då Lena Matthijs, chef för polisen i polisområde Älvsborg.

Nu låter det annorlunda:

– Det var initialt som vi gick ut med det men vi ger inga sådana rekommendationer att man inte ska gå ut ensam, säger Tomas Stakeberg Jansson och fortsätter.

– Däremot säger vi att om man känner sig otrygg och rädd så ska man ta hjälp av någon annan person som kan följa med en och motionera tillexempel. Det är alltid roligare att träna tillsammans än att göra det helt själv.

ANNONS

Han konstaterar att trygghet och otrygghet är något subjektivt och att det bara är den enskilde individen som kan avgöra om man vill ha någon med sig eller inte.

– Det är väldigt mycket personer som rör sig uppe på Lassalyckan så där ska man egentligen inte behöva känna en otrygghet.

LÄS OCKSÅ:Polischefen varnar –gå inte ut ensam

"Ta tillbaka Lassalyckan"

Detta är alltså de nya rekommendationerna – trots att mördaren går fri:

– Ja, vi har ingen gripen för dådet samtidigt är det så att vi har inget skäl att tro att den här personen ska slå till igen. Sådana seriebrottslingar har vi inte så många av i Sverige. Klart att Hagamannen är en person som är väldigt känd, men vi har inte haft något nytt dåd eller så här sedan det hände och det är vi naturligtvis väldigt glad för.

Enligt Tomas Stakeberg Jansson är det viktigt att livet nu går tillbaka till det normala.

– Det här kommer alltid vara ett sår i Ulricehamn. Men att fortsätta leva livet som vanligt och ta tillbaka Lassalyckan som område – det tror jag är av stor vikt.

ANNONS