Partiordförandens kritik: Det är för många politiker

Efter valet kommer det att finnas 1 051 politiska uppdrag i Västra Götalandsregionen. Det är alldeles för många, menar Thomas Hedberg (D), som är kritisk till att övriga partier inte vill ge sjukvårdens medarbetare mer makt i stället. Men han får mothugg av regionstyrelsens ordförande.
– Det är en populistisk ståndpunkt, säger Johnny Magnusson (M).

ANNONS
|

I Västra Götaland finns flest regionpolitiker i hela landet, nästan dubbelt så många som i Stockholm, visar en kartläggning av Uppdrag granskning.

Kommande mandatperioden kommer antalet politiska uppdrag att bli nio färre, enligt det förslag som väntas gå igenom med en blocköverskridande majoritet i regionfullmäktige på tisdagen.

Det innebär att det efter valet kommer att finnas 612 ledamöter och 439 ersättare i nämnder och styrelser, som bland annat ansvarar för invånarnas sjukvård.

Hedberg (D): Partier vill behålla uppdrag

Den politiska organisationen har utretts sedan förra valet. Det har då framkommit kritik mot hur sjukvården är organiserad, med otydlig ansvarsfördelning och komplex styrning. Thomas Hedberg, partistyrelsens ordförande i Demokraterna och ledamot i regionfullmäktige, tycker inte att förslaget tar hänsyn till det.

ANNONS

– Med tanke på den stora kritik som har kommit verkar det som att det är viktigare för de etablerade partierna att behålla antalet uppdrag, snarare än att lösa problemen.

Varför skulle det vara viktigt att behålla uppdrag?

– Politiska partier är föreningar och man har ett antal personer som är villiga att ge sin tid till detta. Då vill man naturligtvis förse dem med uppdrag, och framför allt inte ta bort uppdrag från politiker. Jag förstår att man tycker det är roligt att sitta i en sjukhusstyrelse, man får massor med information och så, men det är inte viktigt för verksamheten och det blir inget tydligt ansvar.

Vill se färre ledamöter i regionfullmäktige

Demokraterna, som fick 3,44 procent av rösterna i regionvalet 2018, vill minska antalet politiska uppdrag med drygt 200 stycken. Bland annat genom att minska antalet ledamöter i regionfullmäktige från 149 till 101 och ta bort de politiska sjukhusstyrelser som i dag finns för varje sjukhus i regionen.

Thomas Hedberg menar att regionpolitikerna med dagens system sitter på dubbla stolar. Politiska nämnder ger sjukhusen olika uppdrag och därefter sitter partikollegor i sjukhusstyrelserna, med ansvar att genomföra uppdragen.

– Det ska inte sitta politiker där, för de har inget att tillföra. Det är bättre att sjukhusledningarna har uppdraget att utföra det som politikerna bestämmer.

ANNONS

Kan det inte ge en tydlighet att veta vem som är högsta politiker på Sahlgrenska, där man får sin vård?

– Nej, det tror jag inte, utan har man synpunkter ska den kommunikationen ske via patientnämnderna. Tittar du på polisen, militären och andra verksamheter är den inte bemannad på det här sättet, med en massa politiker, säger Thomas Hedberg.

Magnusson (M): ”Onyanserad och populistisk bild”

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, är kritisk till utspelet. Han menar bland annat att det i en politiskt styrd organisation är nödvändigt med de mindre uppdragen för att komma in i politiken.

– Så jag tycker att det är en ganska onyanserad och populistisk bild av verksamheten.

På vilket sätt är det populistiskt?

– Det är alltid enkelt att säga ”skär ner på antalet politiker så blir allt bra”. Jag tror inte på det.

”Vi började med tolv beställarnämnder, gick ner till fem och nu avskaffar vi dem i det här förslaget. Om det är vad man är ute efter har vi väl gjort radikala nedskärningar”, säger Johnny Magnusson (M)
”Vi började med tolv beställarnämnder, gick ner till fem och nu avskaffar vi dem i det här förslaget. Om det är vad man är ute efter har vi väl gjort radikala nedskärningar”, säger Johnny Magnusson (M) Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Eliasson (S): Viktigt med lokal förankring

Helén Eliasson (S), vice ordförande i regionstyrelsen, tycker det är viktigt att ge medarbetarna större inflytande, men menar att det är möjligt även om sjukhusstyrelserna är kvar. Politikerna har en viktig roll, menar hon.

Hon pekar på att Västra Götalandsregionen innehåller 49 kommuner, vilket är flest i Sverige, och 1,7 miljoner invånare.

– För att kunna ha en lokal förankring, och kunna stå till svars lokalt, så behöver man ha representanter från hela regionen.

ANNONS

LÄS MER:Regionstyrelsen vill lägga 133 miljoner på löneökningar 2022

LÄS MER:Regionens plan: Kraftig ökning av vårdbesök via nätet

LÄS MER:Regionen tjänade drygt 600 miljoner kronor på coronatestningen

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS