Muslimsk massbön i Slottsskogen ska bli ny tradition

Tusentals människor böjde sina huvuden i bön under bar himmel i Slottsskogen på söndagen. Förutom muslimer som firade eid-al adha var också kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius på plats och höll ett tal.

ANNONS
|

Det var för andra året i rad som Göteborgs Moské tillsammans med Frölunda multikulturella förening under söndagen arrangerade muslimsk massbön i Slottsskogen, som en del i firandet av högtiden eid-al adha. I år var uppslutningen betydligt större än förra året, uppskattar Faraj Semmo som är vd för Göteborgs moské.

– Vi har inte fått siffrorna ännu, men jag tror att vi kan ha varit uppåt 15 000 personer som bad tillsammans. Det var i alla fall betydligt fler än förra året, och vi hade också mycket större yta att vara på.

Stämningen var det inte heller något fel på, menar han.

ANNONS

– Det var faktiskt helt magiskt – en stor gemensam bön där göteborgare från olika kulturer samlades. Folk var otroligt glada och tacksamma för att vi kunde göra det här.

Faraj Semmo, vd på Göteborgs moské
Faraj Semmo, vd på Göteborgs moské Bild: Sanna Tedeborg

Hoppas göra eidbönen till tradition

Förhoppningen är att eid-al adha-bönen i Slottsskogen ska återkomma även kommande år och bli en ny tradition.

– Vi hoppas det! Men vädret är ju tyvärr inte alltid det bästa, och i och med att den muslimska månkalendern backar tio dagar varje år så flyttas ju högtiden och hamnar tidigare på året. Det tål nog några år till, men sedan får vi kanske hitta en väldigt stor lokal att vara i.

Ett uppskattat inslag i år var att kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) dök upp och höll ett tal. Det betydde mycket för många av dem som var där, menar Semmo.

– Det uppskattades väldigt mycket. Partipolitik är ju inget vi håller på med som moské, men han är ju ändå stadens högsta politiker och det betyder mycket för människor att han uppmärksammar det här och visar att våra högtider också är viktiga. Det är en liten gest som är enorm i folks ögon faktiskt.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) höll ett tal där han bland annat pratade om Palestina.
Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) höll ett tal där han bland annat pratade om Palestina. Bild: Sanna Tedeborg

Attenius: ”Jag representerar alla göteborgare”

Jonas Attenius själv berättar att han fick mycket positiv respons och många som ville komma fram och ta bilder med honom.

ANNONS

– Det var väldigt roligt att träffa dem som var där. Det är viktigt för att jag representerar ju alla göteborgare i min roll, oaktat trosuppfattning, sexuell läggning eller vad det nu må vara. Jag representerar verkligen alla göteborgare. Därför vill jag såklart vara med under en för den muslimska gruppen väldigt stor högtid, säger han.

I ditt tal pratade du om Palestina, varför tog du upp just det i det här sammanhanget?

– Det var en del i ett längre tal där jag önskade alla en glad eid och pratade om vårt Göteborg och hur vi tillsammans kan göra staden ännu bättre. Men att i ett sådant sammanhang inte nämna den situation vi nu har i Gaza hade blivit väldigt märkligt. Tusentals civila har dödats och det var viktigt för mig att markera att vi ser vad som händer, och att vi också gör det vi kan i det lilla för att motverka det.

Deltog du i själva bönen?

– Nej, jag är ju inte muslim. Som jag sa i mitt tal bryr jag mig inte om man ber på fredag, lördag, söndag eller inte ber alls. Vi är alla göteborgare.

Vad tycker du om ambitionen att göra det här till en återkommande tradition?

ANNONS

– Det låter väl jättepositivt, det är ju en fantastisk yta vi har i Slottsskogen som vi ska utnyttja för alla möjliga typer av arrangemang. Alldeles nyligen talade jag där på nationaldagen, och nu var jag med på eidbönen. Däremellan är det konserter och allt möjligt. Det är verkligen folkets park, alla göteborgares park.

LÄS MER:Faraj Semmo, vd på Göteborgs moské: ”Regeringen verkar inte bry sig om svenska muslimer”

LÄS MER:Tusentals samlades för bön i Slottsskogen: ”Historiskt”

ANNONS