Kraftiga vindar drar in över Göteborg – så blir helgens väder

Hårda vindar drar in över Göteborg under helgen och SMHI har utfärdat en varning för mycket hårda vindar över delar av Västsverige. Lösa konstruktioner som studsmattor och trädgårdsmöbler kan dras med i vinden, enligt SMHI.
– Även träd kan knäckas som kan ge påverkan i vägtrafik och kollektivtrafiken, säger meteorologen Ida Dahlström.

ANNONS
|

De senaste dagarnas blåst kommer att förstärkas under helgen och nå stormstyrka i vissa delar av Västsverige.

SMHI har utfärdat en varning för mycket hårda vindar så kan nå uppemot 25 meter per sekund i området väster om Vänern som når sin kulmen under fredagskvällen och natten mot lördag.

– Varningen är bara väst om Vänern, men tittar man på vindstyrkorna är det ett stråk som går vidare ner mot Bohuskusten i områdena runt Orust och Tjörn, som kan få mycket hårda vindar, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

I Göteborgsområdet väntas vinden landa på hårda vindbyar på uppemot 20 meter per sekund, som mojnar först under lördagseftermiddagen.

ANNONS

– Man kan tänka på att lösa konstruktioner som studsmattor och trädgårdsmöbler kan fattas tag av vinden vid de vindstyrkorna och orsaka det ena eller andra. Även träd kan knäckas som kan ge påverkan i vägtrafik och kollektivtrafik, säger Ida Dahlström.

Skåne drabbas värst

Värst drabbas södra Skåne. Där väntas ostliga stormbyar med vindstyrka på uppemot 30 meter per sekund från fredagskvällen till lördag förmiddag.

– Det är blåsigare i södra Skåne jämfört med ovädret Hans. Så det blir nog säsongens blåsigaste tillfälle nu under hösten i alla fall, säger Ida Dahlström.

Även i norra Halland har SMHI utfärdat en varning för kraftiga vindar.

Bäst solchanser i Göteborg

Helgen kommer att bli en grådassig historia. Bäst solchanser finns i Göteborg.

– Man skulle kunna få en solstund i Göteborg och Bohuskusten under fredagen. Sedan ser det betydligt sämre ut för helgens del, säger Ida Dahlström.

Temperaturen kommer att ligga på runt fem plusgrader i Göteborg under fredagen och lördagen. En del regn väntas på lördag. Mildare luft drar in under söndagen, med temperaturer mellan åtta och tio plusgrader.

Vindbyarna har dragit in snöblandat regn i Västra Götalands län. Främst har ett område från Skövde, Skara och ner mot Boråstrakten fått snöblandat regn.

ANNONS

– Det lägger sig inte men man märker det genom att det lägger sig på bilrutorna, säger Ida Dahlström.

Är det årets första snö i Västsverige?

– Det kan vara säsongens första, men det är inget som jag kan bekräfta. I morgon (lördag) kommer temperaturen att ligga på ett par plusgrader in mot Sjuhärad och Skaraborg och då kan det bli lite snöinslag i nederbörden, säger Ida Dahlström.

LÄS MER:Kraftiga vindar i Göteborg – inställda färjor och stängda broar

LÄS MER:Stormen Hans kan ha orsakat miljardskada

LÄS MER:Så vill oppositionen rädda Göteborgs fiskhamn från fler översvämningar

ANNONS